Nutriowate

Nutriowate (Capromyidae) to rodzina ssaków, która liczy 1 gatunek, chociaż różne źródła podają różne dane na temat systematyki tej grupy zwierząt.

Są to duże gryzonie pokryte brązowym futrem o krępej budowie ciała. Ogon słabo owłosiony. Palce złączone są błoną pławną.

Występowanie i środowisko

Nutriowate żyją w Ameryce Południowej. Na wolności w Polsce można spotkać osobniki zbiegłe z hodowli.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa0
Azja1
Afryka0
Ameryka Północna0
Ameryka Południowa1
Australia0
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą nadrzewny, naziemny i ziemnowodny tryb życia.

Rozmnażanie

W jednym roku zwykle dwa mioty. Samica rodzi 4-7 młodych. Młode szybko się usamodzielniają.

Pożywienie

Są to zwierzęta roślinożerne.

Ochrona i zagrożenia

Niektóre gatunki są hodowane jako zwierzęta futerkowe, z siekaczy wyrabia się wyrobu galanteryjne, ze ścięgien - katgut (nici chirurgiczne), ze skóry - imitację skóry jaszczurek, mięso jest jadalne.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.


Gatunki

To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:




Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.47 / 64.9%
2024-01-20



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN — Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz — Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego — Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa — Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991

Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-86
Data aktualizacji artykułu: 2022-09-27



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.