Ogończa pastynak
Ogończa pastynak, ogończa (Dasyatis pastinaca) to gatunek ryby chrzęstnoszkieletowej zaliczanej do płaszczek, należąca do rodziny ogończowatych. Kształt ciała przypomina romb. Na końcu ciała znajduje się długi i cienki ogon z długim, ząbkowanym kolcem. Ciało z wierzchu jest szare lub brązowe, spód jest biały. Samica jest nieco większa od samca.

niemiecka: Gewöhnlicher Stechrochen
francuska: Raie pastenague, pastenague commune
hiszpańska: Raya látigo común, pastinaca
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ciężar: do 22 kg
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ryby chrzęstnoszkieletowe (Chondrichthyes)
Rząd: Rajokształtne (Rajiformes)
Rodzina: Rajowate (Rajidae)
Występowanie i środowisko
Zamieszkuje wody północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego. Jest obecna także w zachodniej części Bałtyku, w Morzu Śródziemnym i Czarnym.
Tryb życia i zachowanie
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Rozpiętość płetw piersiowych wynosi zwykle 1,5 m, najwięcej 2,5 m. Ciężar maksymalny to 22 kg.
Pożywienie
Poluje na małe ryby oraz bezkręgowce.
Rozmnażanie
To gatunek jajożyworodny. Nie wszystkie jaja w ciele samicy pozostają zapłodnione.
Ochrona i zagrożenia

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku walenia. Mięso tej ryby jest jadalne, jednak nie należny do smacznych.
Ciekawostki
Ukłucie kolcem ogończy jest bardzo bolesne. Może być też niebezpieczne dla życia człowieka.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2017-01-05, GAT-4088