Logo Serwisu Media Nauka

Orangutan, orang, orangutan borneański
(Pongo pygmaeus)

Orangutan, orang, orangutan borneański (Pongo pygmaeus) to ssak z rodziny małp człekokształtnych. Ciało pokryte szorstkim, długim, rudym włosiem. Skóra ma kolor czarny lub niebieskawy. Skóra twarzy nie jest owłosiona. U samców występuje pomarańczowa broda. Stare samce mają też tak zwane talerze policzkowe. Ramiona ma wydłużone.

Orangutan, orang, orangutan borneański (Pongo pygmaeus)
© Eric Gevaert - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Orangutan, orang, orangutan borneański (Pongo pygmaeus)
Nazwy obce
angielska: Bornean Orangutan
niemiecka: Borneo-Orang-Utan
czeska: Orangutan bornejský
francuska: Orang-outan De Bornéo
hiszpańska: Orangután de Borneo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1760)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Orangutan, orang, orangutan borneański - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 110 cm do 140 cm
Ciężar: od 40 kg do 70 kg
Maksymalna długość życia
30 lat.
Podgatunki
P. p. morio (Owen, 1837)
P. p. pygmaeus (Linnaeus, 1760)
P. p. wurmbii (Tiedemann, 1808)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Człowiekowate (Hominidae)

Występowanie i środowisko

Wilgotne lasy tropikalne na Sumatrze i Borneo.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia. Aktywny w dzień. Żyje w grupach rodzinnych po 2-4 osobniki. Porusza się po drzewach brachiacją. Zachowuje się bardzo cicho. Śpi 12 godzin. Każdego dnia buduje na noc z gałęzi platformę wysoko nad ziemią (do 24 metrów). Gdy pada, okrywa ciało dużymi liśćmi. Jest bardzo spokojny, rzadko się odzywa. Zaniepokojony może być niebezpieczny nawet dla człowieka. Orangutany nie łączą się w duże grupy.

Pożywienie

Zjada owoce, liście, jaja, korę, owady.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 255-275 dni. Samica rodzi jedno młode, którym się opiekuje 5-7 lat. W tym czasie nie zachodzi w ciążę ponownie. Dojrzałość płciową młode orangutany osiągają w wieku 10-12 lat. Jedna samica w ciągu swojego życia może mieć zaledwie 2-3 młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podstawowym zagrożeniem jest degradacja środowiska.

Ciekawostki

Jest na drugim miejscu po gorylu co do wielkości małp.

Jest obiektem polowań przez człowieka celem odsprzedaży do ogrodów zoologicznych. Człowiek zabija matkę, by pojmać młode osobniki.

Słowo "orangutan" wywodzi się z języka malajskiego i oznacza człowieka lasu lub dzikiego człowieka.

Pierwsi badacze byli przeświadczeni, że mają do czynienia z prymitywnym człowiekiem.

Jest to największy ssak nadrzewny.

Orangutany są to najbardziej zagrożone małpy człekokształtne.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-05, GAT-278








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.