logo

Ostrygojad afrykański

Ostrygojad afrykański (Haematopus moquini) to przedstawiciel rodziny ostrygojadów o czarnym upierzeniu. Wokół oczu występuje żółta obwódka. Dziób czerwony, tępy na końcu, długi i bocznie spłaszczony. Nogi silne, czerwone.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Afryka. Ptak ten zamieszkuje morskie wybrzeża na południu afrykańskiego kontynentu.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Ostrygojad afrykański zjada mięczaki i inne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Jaja wysiaduje zarówno samiec jak i samica.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2013-06-14, GAT-599




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaOstrygojad (zwyczajny)
Haematopus ostralegus
ikonaOstrygojad czarny
Haematopus bachmani
Ostrygojady
Ostrygojady

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Paw Puzzle
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.