Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Ostrygojad zwyczajny, ostrygojad
(Haematopus ostralegus)

Ostrygojad zwyczajny, ostrygojad (Haematopus ostralegus) to gatunek ptaka z rodziny ostrygojadów, wielkości wrony. Brak dymorfizmu płciowego. Ptak w szacie godowej ma czarną głowę, szyję, grzbiet, wole, skrzydła i część ogona. Pozostała część ciała jest biała. Dziób jest długi i bocznie spłaszczony. Nogi mają czerwoną barwę. Poza okresem rozrodczym na gardle pojawia się biała plama. Młode są bardziej brązowe.

Ostrygojad zwyczajny, ostrygojad (Haematopus ostralegus)
© Alonbou - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Ostrygojad zwyczajny, ostrygojad (Haematopus ostralegus)
Synonimy
Haematopus finschi Martens, 1897
Nazwy obce
angielska: Haematopus finschi Martens, 1897
niemiecka: Austernfischer
czeska: Ústřičník velký
francuska: Huîtrier pie
hiszpańska: Ostrero euroasiático
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Ostrygojad zwyczajny, ostrygojad - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 40 cm do 49 cm
Ciężar: od 330 g do 750 g
Maksymalna długość życia
35 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Ostrygojady (Haematopodidae)

Występowanie i środowisko

To ptak morskich wybrzeży, brzegów jezior i rzek. Można go także spotkać daleko od wody na polach i łąkach. Występuje w Europie, Azji, Nowej Zelandii. W Polsce jest rzadkim ptakiem lęgowym. Podczas wędrówek występuje u nas dość licznie na wybrzeżu.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły i wędrowny tryb życia. Dożywa 35 lat.

Morfologia i anatomia

Osiąga 40-49 cm długości ciała i 330-750 g masy ciała. Długość skrzydła wynosi 25-27 cm.

Pożywienie

Poluje na skorupiaki, mięczaki, ryby, owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi na piasku lub żwirze. Samica raz do roku w okresie kwiecień-maj składa 3-4 jaja, które przez 26-28 dni wysiadują oboje rodzice. Zaraz po wykluciu się pisklęta opuszczają gniazdo, są jednak karmione przez rodziców. Po 5 tygodniach uzyskują zdolność lotu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ze schwytaną zdobyczą ukrytą w muszli ptaki podchodzą z różnymi strategiami. Mogą muszlą uderzać o twarde podłoże (kamień), aż odpryśnie jej kawałek. Czasem też ptak czeka, aż mięczak rozchyli lekko muszlę, wówczas wkłada dziób do środka i nie pozwala się jeje zamknąć.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-23, GAT-2666


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
ostrygojad zwyczajny
   tlo-ikonatlo-ikona       

Okres lęgowy ostrygojada.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.