logo



Ostrygojady

Ostrygojady (Haematopodidae) to rodzina ptaków z rzędu siewkowatych. Rodzina ta liczy dziś 12 gatunków w 2 rodzajach. W Polsce można spotkać 1 gatunek z tej rodziny ptaków.

Wygląd

Cechą charakterystyczną ostrygojadów jest długi, tępy na końcu, bocznie spłaszczony dziób. Nogi mocne, między palcami niewielkie błony pławne. Ogon jest krótki, skrzydła długie. Nogi i dziób czerwone, upierzenie czarno-białe.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Ostrygojad (zwyczajny)Ostrygojad (zwyczajny) PL Lęgowy Skrajnie nieliczny

Haematopus ostralegus

Ostrygojad zwyczajny, ostrygojad (Haematopus ostralegus) to gatunek ptaka z rodziny ostrygojadów, wielkości wrony. Ptak w szacie godowej ma czarną głowę, szyję, grzbiet, wole, skrzydła i część ogona. Pozostała część ciała jest biała.


Ostrygojad afrykańskiOstrygojad afrykański

Haematopus moquini

Ostrygojad afrykański to przedstawiciel rodziny ostrygojadów o czarnym upierzeniu, zamieszkujący Afrykę. Dziób czerwony, tępy na końcu, długi i bocznie spłaszczony. Nogi silne, czerwone.


Ostrygojad australijskiOstrygojad australijski

Haematopus fuliginosus

Ostrygojad australijski (Haematopus fuliginosus) to gatunek ptaka z rodziny ostrygojadów. Upierzenie czarne. Nogi i dziób czerwone. Wokół oka z czerwoną tęczówką występuje żółta otoczka.


Ostrygojad brunatnyOstrygojad brunatny

Haematopus palliatus

Ostrygojad brunatny (Haematopus palliatus) to gatunek ptaka z rodziny ostrygojadów. Upierzenie głowy, szyi czarne, wierzchu ciała i skrzydeł brązowe, zaś spód jest biały. Nogi cieliste, dziób czerwony.


Ostrygojad czarniawyOstrygojad czarniawy

Haematopus ater

Ostrygojad czarniawy (Haematopus ater) to gatunek ptaka z rodziny ostrygojadów. Upierzenie czarne. Nogi szaro-cieliste. Dziób czerwony z nieco jaśniejszym końcem. Wokół oka czerwona otoczka.


Ostrygojad czarnyOstrygojad czarny

Haematopus bachmani

Ostrygojad czarny (Haematopus bachmani) to ptak z rodziny ostrygojadów. Upierzenie czarne, skrzydła ciemnobrązowe. Nogi cieliste. Długi dziób jest czerwony.


Ostrygojad długodziobyOstrygojad długodzioby

Haematopus longirostris

Ostrygojad długodzioby (Haematopus longirostris) to gatunek ptaka z rodziny ostrygojadów. Upierzenie głowy, szyi, wierzchu ciała czarne, zaś spód jest biały. Nogi różowe, dziób czerwony.


Ostrygojad zmiennyOstrygojad zmienny

Haematopus unicolor

Ostrygojad zmienny (Haematopus unicolor) to gatunek ptaka z rodziny ostrygojadów. Upierzenie czarne. Nogi bladoróżowe, dziób pomarańczowo-czerwony. Wokół oka z czerwoną tęczówką występuje pomarańczowa obrączka.





Inne gatunki

  • ostrygojad krótkodzioby (Haematopus chathamensis)
  • ostrygojad nowozelandzki (Haematopus finschi)
  • ostrygojad magellański (Haematopus leucopodus)
  • ibisodziób (Ibidorhyncha struthersii)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują wybrzeża słonawych i słodkich wód i mokradła całego świata poza Antarktydą i daleką północą.

Tryb życia i zachowanie

To bardzo hałaśliwe ptaki. Są towarzyskie. Żyją cały rok w stadach poza okresem lęgowym. Wówczas ptaki przebywają w parach.

Rozmnażanie

Gniazdują na ziemi. Samica znosi 2-3 jaja (rzadziej 1-5) o masie 40-60 g, które wysiaduje samiec i samica na zmianę przez 24-35 dni.

Pożywienie

Żywią się mięczakami i innymi bezkręgowcami (głównie małże, czareczki, kraby, pierścienice, rozgwiazdy, jeżowce), zjadają też pokarm roślinny.

Ochrona i zagrożenia

Status zagrożonego ma ostrygojad krótkodzioby. Za wymarłego został uznany ostrygojad kanaryjski, którego nie widziano od 1981 roku.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

          Ostrygojad (zwyczajny): Okres lęgowy ostrygojada.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-190
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-06





Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
kolorowe skarpetki góra lodowa
Mapa świata Puzzle
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.