logo

Ostrygojad australijski

Ostrygojad australijski (Haematopus fuliginosus) to gatunek ptaka z rodziny ostrygojadów. Upierzenie czarne. Nogi i dziób czerwone. Wokół oka z czerwoną tęczówką występuje żółta otoczka.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje na niemalże całym wybrzeżu w Australii i Tasmanii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 42-52 cm. Między palcami nóg znajduje się błona pławna.

Pożywienie

Poluje na niewielkie bezkręgowce morskie, a także chwyta małe ryby.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi pomiędzy kamieniami. Samica składa 2-3 jaja. Czas inkubacji wynosi 15 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Haematopus f. fuliginosus - ostrygojad australijski, Gould, 1845
  • Haematopus f. opthalmicus - ostrygojad okularowy, Castelnau & Ramsay,EP, 1877


© medianauka.pl, 2021-11-13, GAT-2668




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaOstrygojad brunatny
Haematopus palliatus
ikonaOstrygojad czarniawy
Haematopus ater
ikonaOstrygojad długodzioby
Haematopus longirostris
ikonaOstrygojad zmienny
Haematopus unicolor
ikonaOstrygojad (zwyczajny)
Haematopus ostralegus
ikonaOstrygojad afrykański
Haematopus moquini
ikonaOstrygojad czarny
Haematopus bachmani
Ostrygojady
Ostrygojady

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016
  • Praca zbiorowa - Atlas ptaków świata, ISBN 83-7073-059-0, MULTICO 1994




Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Montessori - Zwierzęta
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.