Pekariowate

Pekariowate (Tayassuidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 3 gatunki w 2 rodzajach. W Polsce nie żyją żadne gatunki z tej rodziny ssaków.

Od świniowatych różnią się dłuższymi kończynami i mniejszymi racicami. Mają też małe kły, skierowane ku dołowi. Tylne kończyny są dwa duże palce, jeden mały boczny.

Występowanie i środowisko

Żyją w Ameryce Środkowej i Południowej. Zamieszkują lasy i zarośla.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa0
Azja0
Afryka0
Ameryka Północna2
Ameryka Południowa3
Australia0
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Pekari żyją w grupach nawet 100 osobników, które bronią swojego terytorium. Są aktywne w nocy oraz w chłodne okresy dnia.

Morfologia i anatomia

Żołądek jest zbudowany z trzech komór. Długość ciała wynosi 80-120 cm. Masa ciała: 17-43 kg.

Rozmnażanie

Pekari charakteryzuje (podobnie jak świniowate) duża płodność. W miocie jest kilkanaście prosiąt. Ciąża trwa około 145 dni. Matka opiekuje się młodymi 2-3 miesiące.

Pożywienie

Są wszystkożerne, choć podstawę stanowi pokarm roślinny. Pokarmu szukają pod ziemią, rozgrzebując ryjem ściółkę. Zjadają padlinę, ssaki i ich noworodki.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.


Gatunki

To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:




Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.47 / 64.9%
2024-01-20



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN — Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz — Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego — Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa — Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991

Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-120
Data aktualizacji artykułu: 2022-09-07



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.