Pekari obrożny

Pekari obrożny (Pecari tajacu) to gatunek ssaka z rodziny pekari. Ciało pekari pokrywa szczecina w kolorze szarym lub brunatnym. Na ciele znajduje się jasna "obroża".

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Pekari obrożny (Pecari tajacu)

© Christian Musat - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Północno-wschodnia część Ameryki Południowej, Ameryka Środkowa, południowy Meksyk.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Pekari jest wszystkożerny.

Rozmnażanie

Młode mają rudy kolor sierści i podłużne paski w kolorze białym.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-261




©® Media Nauka 2008-2023 r.