Pekari obrożny

Pekari obrożny (Pecari tajacu) to gatunek ssaka z rodziny pekari. Ciało pekari pokrywa szczecina w kolorze szarym lub brunatnym. Na ciele znajduje się jasna "obroża".

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Północno-wschodnia część Ameryki Południowej, Ameryka Środkowa, południowy Meksyk.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Pekari jest wszystkożerny.

Rozmnażanie

Młode mają rudy kolor sierści i podłużne paski w kolorze białym.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Pecari maximus

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaPekarczyk czakoański
Catagonus wagneri
ikonaPekari białobrody
Tayassu pecari
Pekariowate
Pekariowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-261




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.