Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Perkoz rdzawoszyi
(Podiceps grisegena)

Perkoz rdzawoszyi (Podiceps grisegena) to silnie zbudowany perkoz o szarobrązowym upierzeniu. Na głowie znajduje się czarna czapeczka. W okresie lęgowym szyja, pierś są kasztanowe, policzki szare. Jest mniejszy od perkoza dwuczubego. Na głowie znajdują się dwa małe różki z piór, skierowane do tyłu, słabo widoczne.

Perkoz rdzawoszyi (Podiceps grisegena)
© primelady - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Perkoz rdzawoszyi (Podiceps grisegena)
Nazwy obce
angielska: Red-necked Grebe
niemiecka: Rothalstaucher
czeska: Potápka rudokrká
francuska: Grèbe jougris
hiszpańska: Somormujo cuellirrojo
Pierwsze opisanie gatunku
(Boddaert, 1783)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Perkoz rdzawoszyi - mapa występowania na świeciePerkoz rdzawoszyi - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 40 cm do 50 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 77 cm do 85 cm.
Ciężar: od 700 g do 900 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Perkozowate (Podicipediformes)
Rodzina: Perkozy (Podicipedidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten jest obecny w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Zamieszkuje płytkie zbiorniki wodne, najlepiej zarośnięte. Poza lęgami przebywa na morzu (także zimą). W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym. Najczęściej spotykany na nizinach.

Tryb życia i zachowanie

Jest bardzo trudny w obserwacji, gdyż zwykle ukrywa się pośród wodnej roślinności. To ptak wędrowny. Na morzu ptaki te pierzą się i na ten czas tracą zdolność do lotu.

Perkoz ten nurkuje przez około 20 sekund. Może jednak pod wodą spędzić nawet jedną minutę. Nurkowanie odbywa się na głębokość kilku metrów. Maksymalna zaobserwowana głębokość nurkowania dla tego gatunku wynosi 30 m.

Pożywienie

Poluje na owady i ich larwy. Zjada też mięczaki, skorupiaki, a także inne bezkręgowce. Łowi także niewielkie ryby i żaby.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny. Gody rozpoczynają się w zimie, a kończą dopiero wiosną. Wyprowadza jeden, bardzo rzadko dwa lęgi w roku. Gniazduje pośród roślinności lub na otwartej przestrzeni. Gniazdo w postaci pływającej platformy z gnijących roślin, które wydzielają ciepło, buduje samiec i samica. Samica składa od 1 do 6 jaj z końcem kwietnia lub w maju. Samiec i samica na zmianę wysiadują jaja przez 21-27 dni. Pisklęta bardzo szybko potrafią pływać i nurkować. Przez kilka pierwszych dni jeżdżą na grzbiecie rodziców. Po dwóch miesiącach potrafią już latać, a do rozrodu przystępują po dwóch latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ochroną ścisłą.

Ciekawostki

Rodzice karmią pisklęta na początku piórami. Pióra można zawsze znaleźć w żołądku perkozów. Prawdopodobnie pióra chronią perkozy przed ośćmi ryb. Pióra mogą ułatwiać tworzenie wypluwek z częściami pokarmu, których ptak nie może strawić. Inna teoria głosi, że pióra pozwalają zatrzymać w żołądku ości dłużej, przez co ptak może je strawić w tej części przewodu pokarmowego.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-09, GAT-792


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
perkoz rdzawoszyi
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona 

Możliwość obserwacji perkoza rdzawoszyjego w Polsce

   tlo-ikonatlo-ikona       

Okres składania jaj przez samicę perkoza rdzawoszyjego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.