Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Zausznik
(Podiceps nigricollis)

Zausznik (Podiceps nigricollis) to ptak z rodziny perkozów, występujący także w naszym kraju. W szacie godowej (na zdjęciu poniżej) zausznik ma czarną głowę i szyję, a od oka za uszy wychodzą promieniście złotawe pióra. Grzbiet jest czarny, spod biały, boki ciała brunatne. W szacie spoczynkowej jest czarno-biały. Wierzch głowy jest czarny, a od oka w dół - biały. Grzbiet jest ciemny, szyja z tyłu także, ale z przodu jest szara. Dziób wydaje się zagięty ku górze. Ogon jest zredukowany.

Zausznik (Podiceps nigricollis)
© Steve Byland - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Zausznik (Podiceps nigricollis)
Nazwy obce
angielska: Black-necked grebe
niemiecka: Schwarzhalstaucher
czeska: Potápka černokrká
francuska: Grèbe à cou noir
hiszpańska: Zampullín cuellinegro
Pierwsze opisanie gatunku
Brehm, 1831
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Zausznik - mapa występowania na świecieZausznik - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 28 cm do 34 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 56 cm do 60 cm.
Ciężar: od 200 g do 450 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Perkozowate (Podicipediformes)
Rodzina: Perkozy (Podicipedidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie, Azji i Afryce. Jest mało licznym ptakiem lęgowym w Polsce. Na północy kraju występuje rzadziej. Poza lęgami można go obserwować w zatokach morskich.

Tryb życia i zachowanie

Na zimę zwykle wędruje na zachód i południe Europy lub do Afryki.

Pożywienie

Zjadają wodne owady oraz ich larwy, mięczaki, rozwielitki, rzadko ryby i płazy.

Rozmnażanie

Gniazduje na płytkich, porośniętych roślinnością stawach i jeziorach, nierzadko w pobliżu kolonii lęgowych mew śmieszek. Gniazdo jest pływającą na wodzie platformą. W Polsce lęgowiska są nieregularne i potrafią zanikać lub się nagle pojawiać. Ptaki te chętnie gniazdują w koloniach nawet do 100 par, co stanowi wyjątek w tej rodzinie. Wyprowadza 1 lęg w roku. Samica składa zwykle 3-4 jaja w maju-czerwcu. Okres inkubacji wynosi 20-21 dni. Wysiadują samiec i samica. Pisklęta tuż po wykluciu opuszczają gniazdo, ale wspinają się na grzbiet rodziców i tam spędzają pierwsze tygodnie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten znajduje się pod ścisłą ochroną w Polsce.

Ciekawostki

To jedyny perkoz zakładający kolonie lęgowe.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-18, GAT-757


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
zausznik
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona 

Możliwość obserwacji w Polsce zausznika.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Samica zausznika składa jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.