Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Perkoz rogaty
(Podiceps auritus)

Perkoz rogaty (Podiceps auritus) to ptak z rodziny perkozów, podobny do zausznika, ale większy od niego i nie ma wysklepionego czoła. W szacie godowej perkoz rogaty ma po bokach głowy dwa pęki pomarańczowych piór, biegnących od oka do tyłu. Ciało z wierzchu, kark, część szyi i głowa są czarne, reszta, oprócz białego spodu, są rdzawe. W szacie spoczynkowej policzki i gardło są białe.

Perkoz rogaty (Podiceps auritus)
© belgerdy - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Perkoz rogaty (Podiceps auritus)
Nazwy obce
angielska: Horned Grebe, Slavonian Grebe
niemiecka: Ohrentaucher
czeska: Potápka žlutorohá
francuska: Grèbe esclavon
hiszpańska: Zampullín cuellirrojo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Perkoz rogaty - mapa występowania na świeciePerkoz rogaty - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 31 cm do 38 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 59 cm do 65 cm.
Ciężar: od 300 g do 470 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Perkozowate (Podicipediformes)
Rodzina: Perkozy (Podicipedidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. W Polsce można go zobaczyć podczas migracji i nielicznie na zimowisku na Bałtyku. To generalnie ptak rejonów północnych. Wiosną i latem przebywa na stawach i jeziorach, na zimę przenosi się na wybrzeże morza, a także nad większe zbiorniki wodne w głębi lądu, które zimą nie zamarzają.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten tylko wyjątkowo tworzy niewielkie grupy. Pod wodą może przebywać do 3 minut i zanurkować na głębokość nawet 25 m.

Pożywienie

Zjada małe ryby i owady oraz ich larwy. Dietę uzupełnia innymi bezkręgowcami oraz pokarmem pochodzenia roślinnego.

Rozmnażanie

Ptak ten odbywa piękne tańce godowe. Jest monogamiczny. Wyprowadza jeden, rzadko dwa lęgi w roku. Gniazdo jest budowane przez samca i samicę. Jest to platforma zbudowana z roślin. Samica składa od 4 do 5 jaj, wyjątkowo do 7 w okresie od maja do lipca. Inkubacja trwa 22-25 dni. Po 5-6 tygodniach pisklęta są już zdolne do lotu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ochroną ścisłą.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-09, GAT-793


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
perkoz rogaty
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Możliwość obserwacji perkoza rogatego w Polsce, przede wszystkim na wybrzeżu.

    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     

Okres lęgowy u perkoza rogatego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.