Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Perkoz dwuczuby
(Podiceps cristatus)

Perkoz dwuczuby (Podiceps cristatus) ma charakterystyczną sylwetkę. Szyja jest długa, biała, na głowie dwa ciemnobrązowe czuby oraz ciemne bokobrody w szacie godowej. Wierzch ciała ciemnobrązowy, boki jaśniejsze, pierś jest biała.

Perkoz dwuczuby (Podiceps cristatus)
© Arnaud LATHUILLE - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Perkoz dwuczuby (Podiceps cristatus)
Nazwy obce
angielska: Great Crested Grebe
niemiecka: Haubentaucher
czeska: Potápka roháč
francuska: Grèbe huppé
hiszpańska: Somormujo lavanco
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Perkoz dwuczuby - mapa występowania na świeciePerkoz dwuczuby - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 50 cm
Ciężar: od 900 g do 1.4 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Perkozowate (Podicipediformes)
Rodzina: Perkozy (Podicipedidae)
Głos
Wydaje różne odgłosy, między innymi głosy dudniące "orr-orr" oraz gdakanie.
Jaja
Średnie wymiary: 55,8 mm × 36,9 mm.
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, środkowa część Azji, południowa Afryka, południowa Australia, Nowa Zelandia. W Polsce jest średniolicznym ptakiem lęgowym. Zamieszkuje jeziora i stawy z pasem szuwarów przybrzeżnych, rzadko wolno płynące rzeki. Zimą pojawia się nad brzegami mórz.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Do Polski przylatuje w marcu i kwietniu, odlatuje od sierpnia i września, aż do grudnia. Czasem pojedyncze osobniki zimują w naszym kraju.

Pożywienie

Pokarm zdobywa nurkując. Żywi się małymi rybami, owadami wodnymi i ich larwami, skorupiakami, mięczakami, kijankami, żabami, w małej ilości roślinnością wodną.

Rozmnażanie

Toki są piękne. Charakterystyczny jest taniec pingwinów. Para perkozów ustawia się naprzeciw siebie i wynurza się w częściowo wyprostowanej pozie, dotykając piersiami. Gniazdo budowane jest na wodzie. Samica składa 3-6 jaj od końca kwietnia do lipca. Zaraz po złożeniu jaja są białe, jakby pokryte wapnem. Z biegiem czasu stają się brunatne i nakrapiane. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Wysiadują oboje rodzice przez 25-29 dni. Pisklęta są zagniazdownikami. Pod opieką rodziców pozostają przez 10-11 tygodni, przez pierwsze 3 tygodnie przebywają na grzbiecie rodzica.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to gatunek objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Perkoz dwuczuby to nasz największy perkoz.

Perkoz dwuczuby jada własne pióra i karmi nimi młode.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-22, GAT-621


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
perkoz dwuczuby
  tlo-ikonatlo-ikona        

Przylatuje z zimowisk perkoz dwuczuby.

   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     

Trwa okres lęgowy perkoza dwuczubego. Już w drugiej połowie kwietnia zaczynają się tańce godowe. Jaja pojawiają się w gniazdach w maju.

       tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Perkoz dwuczuby odlatuje na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.