Logo Media Nauka

Pingwin magellański

Pingwin magellański (Spheniscus magellanicus) to ptak z rodziny pingwinów. Jak wszystkie pingwiny ten również ma upierzenie czarno-białe. Od piersi do skrzydeł i od szyi do oczu biegnie biała obwódka. Dziób jest masywny.

Pingwin magellański (Spheniscus magellanicus)
© Ekaterina Pokrovsky - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Pingwin magellański występuje u wybrzeży Ameryki południowej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-01, GAT-2015


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPingwin białobrewy
Pygoscelis papua
ikonaPingwin cesarski
Aptenodytes forsteri
ikonaPingwin grubodzioby
Eudyptes pachyrhynchus
ikonaPingwin królewski
Aptenodytes patagonicus
ikonaPingwin krótkoczuby
Eudyptes schlegeli
ikonaPingwin mały
Eudyptula minor
ikonaPingwin maskowy
Pygoscelis antarctica
ikonaPingwin peruwiański
Spheniscus humboldti
ikonaPingwin przylądkowy
Spheniscus demersus
ikonaPingwin równikowy
Spheniscus mendiculus
ikonaPingwin skalny
Eudyptes chrysocome
ikonaPingwin szczotkoczuby
Eudyptes sclateri
ikonaPingwin złotoczuby
Eudyptes chrysolophus
ikonaPingwin żółtooki
Megadyptes antipodes




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.