Logo Media Nauka

Pingwin magellański

Pingwin magellański (Spheniscus magellanicus) to ptak z rodziny pingwinów. Jak wszystkie pingwiny ten również ma upierzenie czarno-białe. Od piersi do skrzydeł i od szyi do oczu biegnie biała obwódka. Dziób jest masywny.

Pingwin magellański (Spheniscus magellanicus)
© Ekaterina Pokrovsky - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pingwin magellański
Nazwa łacińska
Spheniscus magellanicus
Nazwy obce
angielska: Magellanic Penguin
niemiecka: Magellan-Pinguin
francuska: Manchot de Magellan
hiszpańska: Pingüino de Magallanes, Pingüino patagónico
Pierwsze opisanie gatunku
(Forster, 1781)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pingwiny (Sphenisciformes)
Rodzina: Pingwiny (Spheniscidae)

Występowanie i środowisko

Pingwin magellański występuje u wybrzeży Ameryki południowej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-01, GAT-2015





© Media Nauka 2008-2018 r.