Logo Media Nauka

Facebook

Pingwin peruwiański (Spheniscus humboldti)
© arolina66 - Fotolia.com

Pingwin peruwiański

Pingwin peruwiański (Spheniscus humboldti) to gatunek ptaka z rodziny pingwinów o czarno-białym upierzeniu i masywnym, różowym dziobie. Czarna górna część ciała i głowa z łukowatym, białym pasem rozciągającym się od górnej części oczu do szyi. Dolną część ciała, pokrytą białym upierzeniem, przecina czarny pas biegnący od piersi po uda.

Występowanie i środowisko

Strefa zachodnich wybrzeży Ameryki południowej. Tereny Peru i Chile

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Głównie ryby i kałamarnice.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-04, GAT-2013




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPingwin magellański
Spheniscus magellanicus
ikonaPingwin przylądkowy
Spheniscus demersus
ikonaPingwin równikowy
Spheniscus mendiculus
Pingwiny
Pingwiny

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jaki ptak najszybciej pływa?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najszybciej pływa?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najgłębiej nurkuje?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki zimowe pingwiny
Zaczarowana zagroda
Paw Puzzle
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.