Logo Media Nauka

Pingwin równikowy

Pingwin równikowy (Spheniscus mendiculus) to ptak z Galapagos należący do rodziny pingwinów. Ptaki te tworzą niewielką populację. Jak wszystkie pingwiny także ten ma krótkie i silne nogi, lekko przesunięte ku tyłowi. Ogon stanowią krótkie, sztywne pióra. Skrzydła są przystosowane do pływania i przypominają płetwy. Ubarwienie białe od spodu i czarne od strony grzbietowej. Na głowie występują białe pręgi. Dziób jest masywny, jego dolna część jest różowa.

Pingwin równikowy (Spheniscus mendiculus)
© jptenor - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pingwin równikowy
Nazwa łacińska
Spheniscus mendiculus
Nazwy obce
angielska: Galapagos Penguin, Galápagos Penguin
niemiecka: Galápagos-Pinguin
czeska: Tučňák galapážský
francuska: Manchot des Galápagos
hiszpańska: Pájaro bobo de Galápagos, Pingüino de las Galápagos
Pierwsze opisanie gatunku
Sundevall, 1871
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Wysokość: 60 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pingwiny (Sphenisciformes)
Rodzina: Pingwiny (Spheniscidae)

Występowanie i środowisko

Pingwin ten występuje wyłącznie na Galapagos.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy niewielkie kolonie. Nie stroni od towarzystwa innych ptaków, zarówno podczas gniazdowania jak i żerowania (z kormoranem, nielotnym).

Morfologia i anatomia

Osiąga rozmiary 60 cm długości ciała.

Pożywienie

Poluje głównie na ryby.

Rozmnażanie

Gnieździ się w małych koloniach, zaledwie po kilka par. Samica składa 2 jaja. Umieszcza je w skalnych szparach.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Pingwiny kojarzą się z Antarktydą, a co najmniej z chłodnymi rejonami świata. Tymczasem ten gatunek pingwina zamieszkuje strefę równikową.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-24, GAT-2012





© Media Nauka 2008-2018 r.