Logo Media Nauka

Pingwin przylądkowy

Pingwin przylądkowy (Spheniscus demersus) to gatunek ptaka z rodziny pingwinów. Upierzenie z wierzchu czarne, spód biały z czarnym pasem na piersi oraz czarnymi kropkami na piersi i brzuchu. Biaława nieopierzona skóra nad oczami staje się różowa w gorących warunkach.

Pingwin przylądkowy (Spheniscus demersus)
© Davpat - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pingwin przylądkowy
Nazwa łacińska
Spheniscus demersus
Nazwy obce
angielska: African Penguin, Black-footed Penguin, Jackass Penguin
niemiecka: Brillenpinguin
czeska: Tučňák brýlový
francuska: Manchot du Cap
hiszpańska: Pingüino del Cabo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 60 cm do 70 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pingwiny (Sphenisciformes)
Rodzina: Pingwiny (Spheniscidae)

Występowanie i środowisko

Występuje na wybrzeżu i wyspach południowej Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Dorosłe osobniki zwykle prowadzą osiadły tryb życia, jednak czasem przemieszczają się w wyniku poszukiwania pokarmu. Poluje głównie pod wodą. Podczas polowania nurkuje średnio na 2,5 minuty, jednak notowano nurkowania trwające nawet 5 minut.

Pożywienie

Głównie ryby, w niektórych lokalizacjach także głowonogi.

Rozmnażanie

Samica składa 2 jaja. Samiec i samica zmieniają się na gnieździe co 1-2 dni. Gniazdują w koloniach lub indywidualnie.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Pierwszy opis pingwina przylądkowego pochodzi z okresu podróży portugalskich żeglarzy. Opisał go podczas swojej wyprawy Vasco da Gama(1497-1498).

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-04, GAT-2014





© Media Nauka 2008-2018 r.