Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Podróżniczek (Luscinia svecica)

Podróżniczek (Luscinia svecica) to jeden z trzech naszych słowików. Nie ma tak melodyjnego głosu jak słowik szary i rdzawy, ale jest w odróżnieniu od nich piękniej ubarwiony. Jest to też najmniejszy z naszych słowików. Ciało z wierzchu jest brązowe, jasne od spodu. Nad okiem biegnie jasna brew. Najbardziej jednak charakterystyczna dla gatunku jest niebieska plama na gardle i piersi u samca, ciemniejsza na dolnym brzegu, pomarańczowa nieco niżej. Na środku tego "śliniaczka" znajduje się plamka czerwonawa lub biała. Samica nie ma tak jaskrawego rysunku. Młode mają pierś plamkowaną.

Podróżniczek (Luscinia svecica)
© Vitaly Ilyasov - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Podróżniczek (Luscinia svecica)
Nazwy obce
angielska: Bluethroat
niemiecka: Blaukehlchen
czeska: Slavík modráček
francuska: Gorgebleue
hiszpańska: Pechiazul
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Podróżniczek - mapa występowania na świeciePodróżniczek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 14 cm do 15 cm
Długość ogona: 5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 20 cm do 22 cm.
Ciężar: od 15 g do 20 g
Podgatunki
L. s. cyanecula
L. s. svecica
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje na dość dużym obszarze. Zamieszkuje Europę, Azję, Afrykę i Alaskę. W Polsce podróżniczka można spotkać przede wszystkim w północnej części kraju, najczęściej w dolinach rzek., w zakrzewieniach, na wilgotnych łąkach. W Tatrach i w Karkonoszach można spotkać jeden z podgatunków.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Nasze osobniki zimują w Afryce. Ptak ten spotykany jest pojedynczo. W okresie lęgów występuje w parach. Słowik ten charakterystycznie porusza ogonem.

Pożywienie

Zjada owady, które żyją na ziemi lub na liściach. Zjada też jagody.

Rozmnażanie

Ptak ten wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gniazduje na ziemi. Gniazdo zbudowane jest z trawy, liści i mchu. Samica składa od końca kwietnia 5-7 jaj, które zwykle sama wysiaduje przez 13-14 dni. Pisklęta potrzebują dwóch tygodni, aby się nauczyć latać.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-06-12, ART-GAT838


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
podróżniczek
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   Okres występowania w Polsce podróżniczka.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy