Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Słowik rdzawy
(Luscinia megarhynchos)

Słowik rdzawy (Luscinia megarhynchos) to gatunek ptaka z rodziny drozdowatych, podobny do słowika szarego, od którego jest trochę mniejszy. Upierzenie jest szarobrązowe z wierzchu i popielate od spodu. Ogon ma rdzawy odcień. Wokół oka widać jasną obrączkę.

Słowik rdzawy (Luscinia megarhynchos)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Słowik rdzawy (Luscinia megarhynchos)
Nazwy obce
angielska: Common Nightingale, Nightingale
niemiecka: Nachtigall
czeska: Slavík obecný
francuska: Rossignol philomèle
hiszpańska: Ruiseñor común
Pierwsze opisanie gatunku
(Brehm, 1831)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Słowik rdzawy - mapa występowania na świecieSłowik rdzawy - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 16 cm do 17 cm
Długość ogona: 7 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 23 cm do 26 cm.
Ciężar: od 17 g do 24 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)
Głos
Do słowika rdzawego należy jeden z najpiękniejszych głosów.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie i Azji i północnej części Afryki, gdzie gniazduje. Zimuje w Afryce środkowej. W Polsce nie jest to liczny gatunek. Występuje głównie na zachodzie kraju. Zajmuje skraje lasów, większe skupiska drzew, parki, także miejskie.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Słowik ten jest zwykle spotykany pojedynczo, poza oczywiście sezonem lęgowym.

Pożywienie

Poluje na owady, najczęściej te naziemne. Nie gardzi także owocami i jagodami.

Rozmnażanie

Samiec i samica wiążą się na jeden sezon lęgowy, podczas którego wyprowadzają jeden lęg. Samica składa 4-5 jaj do wybudowanego przez siebie gniazda. Sama też wysiaduje jaja. Trwa to 13 dni. Młode uzyskują lotność po 11 dniach od wyklucia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-12, GAT-837


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
słowik rdzawy
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

Okres występowania w Polsce słowika rdzawego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.