PL

Słowik szary

Słowik szary (Luscinia luscinia) to gatunek ptaka śpiewającego z rodziny drozdowatych, podobny do słowika rdzawego, od którego różni go obecność na piersi elementów ciemniejszych obszarów. To jeden z najpiękniejszych śpiewaków wśród wszystkich ptaków.


Słowik szary(Luscinia luscinia)
© fotoparus - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gniazduje w Europie i Azji. Zimuje w Afryce w jej południowo-wschodniej części. W kraju występuje nielicznie. Gniazduje w północno-wschodniej części Polski.

Tryb życia i zachowanie

Pięknie śpiewa, ale tylko do wyklucia się młodych. To ptak wędrowny. Do Polski przylatuje w końcu kwietnia, a odlatuje na zimowiska w końcu sierpnia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi około 16,5 cm, a ciężar 25 g.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce, które zbiera na ziemi.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi lub na niskim krzewie. Samica raz w roku, w maju znosi 4-5 jaj, które sama wysiaduje przez 13 dni. Po 11 dniach młode opuszczają gniazdo.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek jest objęty ochroną gatunkową.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-25, GAT-10119

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Słowik szary
           

Przylatuje do Polski słowik szary.

           

Okres rozrodu słowika szarego.

           

Słowik szary odlatuje do Afryki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.