Logo Media Nauka

Podrzut szary, podrzut myszaty (Agrypnus murinus)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Podrzut szary, podrzut myszaty

Podrzut szary, podrzut myszaty (Agrypnus murinus) to chrząszcz z rodziny sprężykowatych. Ma czarne ciało z włoskami koloru szarego i brązowego. Larwa jest drutowcem. Jest szkodnikiem, który uszkadza korzenie i nasiona. Postać dorosła uszkadza pączki oraz korę dębów i róż.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje w Europie, Azji i w Ameryce Północnej. Larwy można spotkać w glebie w ogrodzie, rzadko w lesie. Postać dorosła występuje na terenach rolniczych, w zadrzewieniach.

Tryb życia i zachowanie

Postać dorosła występuje w okresie od marca do września. Zimuje postać poczwarki. Jak wszystkie sprężykowate i ten gatunek potrafi sprężycie podskoczyć w górę nawet na wysokość kilkudziesięciu centymetrów, obracając się w ten sposób ze strony grzbietowej.

Morfologia i anatomia

Osiąga 1,5 cm długości ciała. Larwa dorasta do 2,8 cm długości.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia roślinnego oraz mszyce.

Rozmnażanie

Samica składa jaja w okresie od czerwca do lipca. Rozwój trwa kilka lat. Przepoczwarzenie następuje z końcem lata.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-27, GAT-16139

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Podrzut szary, podrzut myszaty
     

Okres występowania chrząszcza o nazwie podrzut szary.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki owadów

ikona
Actenicerus siaelandicus
ikona
Ampedus balteatus
ikona
Prosternon tessellatum
ikona
Cardiophorus ruficollis
Sprężykowate
Sprężykowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.