Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Potrzos
(Emberiza schoeniclus)

Potrzos (Emberiza schoeniclus) to gatunek ptaka z rodziny trznadlowatych, wielkości wróbla. Samiec ma charakterystyczną , czarną głowę w szacie godowej. Występuje u niego także biały wąs oraz obroża na karku. Z wierzchu jest brązowy z ciemnymi paskami, od spodu jest szary z delikatnym kreskowaniem. W szacie spoczynkowej brzegi piór są jasne. Samica zaś ma w okresie godowym brązową głowę, szarą szyję, jasną brew oraz gardło, pod dziobem występuje czarny pasek. Poza tym okresem kolory te szarzeją.

Potrzos (Emberiza schoeniclus)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Potrzos (Emberiza schoeniclus)
Nazwy obce
angielska: Reed Bunting, Common Reed Bunting
niemiecka: Rohrammer
czeska: Strnad rákosní
francuska: Bruant des roseaux
hiszpańska: Escribano palustre
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Potrzos - mapa występowania na świeciePotrzos - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 15 cm do 17 cm
Długość ogona: 7 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 21 cm do 28 cm.
Ciężar: od 15 g do 27 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Trznadlowate (Emberizidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji oraz w północnym obszarze Afryki. W Polsce występuje na terenie całego kraju, rzadziej w górach. Związany jest ze środowiskiem podmokłym, co jest dość wyjątkowe u trznadli. Zajmuje wilgotne łąki na nizinach, doliny rzek, zarośla trzcin i turzyc.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki z północy migrują na zimowiska na południe. Pozostałe osobniki nie migrują. W Polsce ptaki te zwykle zimują. Tworzą stada, choć w okresie lęgów żyją w parach i bronią swojego terytorium lęgowego.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim nasiona i pędy roślin. W okresie rozrodu zjada też owady i pajęczaki.

Rozmnażanie

Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Jaja składane są od kwietnia do połowy lipca. Gniazduje w kępach traw, na ziemi. Gniazdo buduje samica, sama wysiaduje też jaja przez 12-14 dni. Samica składa od 3 do 5 (wyjątkowo 7) jaj. Pisklętami zajmuje się też ojciec. Po 10-13 dniach od wyklucia pisklęta są już zdolne do lotu. Kolejne trzy tygodnie to okres usamodzielniania się.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-04, GAT-788


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
potrzos
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

W naszym kraju w tym okresie można obserwować potrzosa.

   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo - ikona     

Okres składania jaj przez potrzosa.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.