PL

Trznadel złotawy

Trznadel złotawy (Emberiza aureola) to gatunek ptaka z rodziny trznadlowatych. Samiec ma w szacie godowej gardło i policzki czarne. Głowa z wierzchu, kark i fragment piersi oraz kuper - brązowe. Wierzch ciemnobrązowy, kasztanowaty. Na skrzydłach widać dwa białe paski. Spód żółty. U samicy wierzch jest szarobrązowy, kreskowany, nad okiem żółtawa brew oraz ciemny pasek nad brwią. Spód żółtawy. Po bokach wyraźne kreskowanie.


Trznadel złotawy(Emberiza aureola)
© tahir - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Europie i Azji. W Europie zmniejsza swój obszar występowania. Preferuje łąki z zadrzewieniami, skraje lasów, głównie liściastych. Gatunek ten zalatuje do Polski.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 15,5 cm, a ciężar ciała 22 g.

Pożywienie

Zjada nasiona i poluje na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica znosi 4-6 jaj.

CR

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-10, GAT-11945




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.