Logo Media Nauka

PL

Trznadel czubaty

Trznadel czubaty (Emberiza rustica) to gatunek ptaka wróblowego z rodziny trznadlowatych. Samiec w szacie letniej ma głowę z wierzchu po bokach czarne. Gardło jest białe. Nad okiem biegnie biała brew. Na szyi widoczna brązowa obroża. wierzch brązowy, ciemno kreskowany. spód jest biały z brązowymi plamkami po bokach. W upierzeniu zimowym znika kolor czarny. Pojawia się żółty wąs i żółty pas nad okiem. Samica również nie ma czarnych elementów na głowie.

Trznadel czubaty (Emberiza rustica)
© sandpiper - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Występuje na dużym obszarze północnej części Azji i Europy (Skandynawia), gdzie gniazduje. Zimę spędza w południowo-wschodniej części Azji. Wyjątkowo zalatuje do Polski. Preferuje wilgotne lasy tajgi.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 14,5-15 cm, a ciężar ciała 18 g.

Pożywienie

Zjada nasiona i poluje na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica składa 4-6 jaj.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-09, GAT-3268


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCierlik
Emberiza cirlus
ikonaĆwirek czarnogardły
Amphispiza bilineata
ikonaGłuszek
Emberiza cia
ikonaJunko
Junco hyemalis
ikonaOrtolan
Emberiza hortulana
ikonaPoświerka szponiasta
Calcarius lapponicus
ikonaPotrzeszcz
Miliaria calandra
ikonaPotrzos
Emberiza schoeniclus
ikonaŚnieguła
Plectrophenax nivalis
ikonaTrznadel
Emberiza citrinella
ikonaTrznadel czarnogłowy
Emberiza melanocephala
ikonaTrznadel złotawy
Emberiza aureola
ikonaTrznadelek
Emberiza pusilla




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.