PL

Trznadel czubaty

Trznadel czubaty (Emberiza rustica) to gatunek ptaka wróblowego z rodziny trznadlowatych. Samiec w szacie letniej ma głowę z wierzchu po bokach czarne. Gardło jest białe. Nad okiem biegnie biała brew. Na szyi widoczna brązowa obroża. wierzch brązowy, ciemno kreskowany. spód jest biały z brązowymi plamkami po bokach. W upierzeniu zimowym znika kolor czarny. Pojawia się żółty wąs i żółty pas nad okiem. Samica również nie ma czarnych elementów na głowie.


Trznadel czubaty(Emberiza rustica)
© sandpiper - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Występuje na dużym obszarze północnej części Azji i Europy (Skandynawia), gdzie gniazduje. Zimę spędza w południowo-wschodniej części Azji. Wyjątkowo zalatuje do Polski. Preferuje wilgotne lasy tajgi.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 14,5-15 cm, a ciężar ciała 18 g.

Pożywienie

Zjada nasiona i poluje na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica składa 4-6 jaj.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-09, GAT-3268




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.