Puszczyk (zwyczajny)

Puszczyk (Strix aluco) to ptak z rodziny puszczykowatych. U puszczyka nie występuje dymorfizm płciowy. Samica i samiec są tej samej wielkości. Znamy dwie formy barwne: brązową (liczniejsza w Polsce) i szarą. Szlara ma kolisty kształt. Ciało pokryte ciemnymi, wzdłużnymi plamami. Lotki i sterówki są ciemnobrązowe. Pokrywy skrzydłowe mają białe końcowe plamy ułożone w 3 rzędy. Skok i palce są opierzone.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Prawie cała Europa poza północą, północna Afryka, Azja Mniejsza, góry Azji Centralnej. Zamieszkuje skraje starych drzewostanów, parki, aleje, także centralne części dużych miast. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym.

Tryb życia i zachowanie

Puszczyk prowadzi osiadły tryb życia. To sowa aktywna o zmroku i w nocy. Za dnia ukrywa się w dziuplach i konarach drzew. Puszczyk lata bardzo cicho. Podczas tokowania słychać pohukiwanie.

Morfologia i anatomia

Sowa ta osiąga 37-46 cm długości ciała, w tym na ogon przypada 15-17 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi maksymalnie 105 cm. Waga ciała waha się od 340 do 650 g.

Jajo puszczyka ilustruje poniższy rysunek. Średnie wymiary: 48,2 mm × 38,7 mm.

jajo puszczyka

Pożywienie

Puszczyki zjadają głównie gryzonie, w miastach tępią szczury, polują też na ptaki. Łowią także większe owady oraz dżdżownice.

Rozmnażanie

Puszczyk gnieździ się w dziupli, na strychach, wieżach kościelnych, a nawet na ziemi. Nie buduje gniazda i nie zbiera żadnego budulca. Pora tokowania przypada na grudzień i styczeń. Pora lęgów to początek marca (czasem luty) i kwiecień. Najczęściej wyprowadza 1 lęg w roku (bardzo rzadko 2). Samica składa od 2 do 5 jaj, które wysiaduje przez 26-28 dni. Rozpoczyna wysiadywanie od złożenia pierwszego jaja. Samiec dostarcza samicy pokarm. Przez kolejne 28-30 dni młode przebywają w gnieździe. Jeszcze nielotne pisklęta opuszczają dziuplę i przebywają na drzewie. Nierzadko pisklęta lądują na ziemi podczas prób lotów. Ludzie wówczas uznają je za opuszczone. Nie należy ich jednak zabierać, gdyż pisklęta wracają zwykle na drzewo o własnych siłach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten znajduje się pod ochroną.

Ciekawostki

Puszczyk to najliczniejsza w Polsce sowa.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Trwa okres lęgowy u puszczyka
         Puszczyk tokuje
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPuszczyk płowolicy
Strix seloputo
ikonaPuszczyk pręgowany
Strix woodfordii
ikonaPuszczyk pstry
Strix virgata
ikonaPuszczyk brunatny
Strix leptogrammica
ikonaPuszczyk mszarny
Strix nebulosa
ikonaPuszczyk uralski
Strix uralensis
Puszczykowate
Puszczykowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jaką funkcję pełnią pióra wokół oczu sowy?

Jaką funkcję pełnią pióra wokół oczu sowy?

Czym wyróżniają się pióra wokół oczu sowy? Czy są wyjątkowe w świecie ptaków i jakie mają znaczenie? Jak się nazywają?

Sowy w Polsce

Sowy w Polsce

Czy w Polsce sowy występują pospolicie? Ile gatunków sów występuje w Polsce? Jak duże bywają nasze sowy i czy trudno je spotkać?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2013-05-29, GAT-558




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.