logo

Puszczyk uralski

Puszczyk uralski (Strix uralensis) to piękna sowa z rodziny puszczykowatych, zamieszkująca lasy iglaste z rozległymi bagnami i polanami, występująca również w Polsce. Ma długi i zaostrzony ogon. Nie występuje dymorfizm płciowy w upierzeniu. Samica jest większa od samca.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Europa (także w Polsce), Azja. Poluje na polanach, w lasach, na mokradłach. U nas spotykany najczęściej w Beskidzie niskim i Bieszczadach. Zamieszkuje lasy sosnowe, bukowe oraz mieszane. Bardzo rzadko spotykany w parkach.

Tryb życia i zachowanie

To agresywny ptak, zaciekle broni swojego gniazda. Jest aktywny w nocy. Prowadzi osiadły tryb życia.

Pożywienie

Puszczyk uralski żywi się drobnymi gryzoniami oraz ptakami.

Rozmnażanie

Żyje w trwałych monogamicznych parach. Gnieździ się w dziuplach drzew i opuszczonych gniazdach innych ptaków. Samica składa od 2 do 4 jaj, które wysiaduje 28-34 dni. W tym czasie samiec poluje i karmi samicę. Młode opuszczają gniazdo po 35-40 dniach. Potrafią już latać po 45 dniach życia. Z rodzicami pozostają przez pierwsze 2-3 miesiące. Zdolność rozrodczą uzyskują po 2-3 latach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce puszczyk uralski znajduje się pod ochroną ścisłą.

Ciekawostki

W Polsce liczebność tego gatunku szacuje się na nie więcej niż 1000 par lęgowych.



© medianauka.pl, 2010-06-27, GAT-40




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPuszczyk pstry
Strix virgata
ikonaPuszczyk brunatny
Strix leptogrammica
ikonaPuszczyk mszarny
Strix nebulosa
Puszczykowate
Puszczykowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Miasto
Paw Puzzle
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Montessori - Zwierzęta
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.