Logo Media Nauka
PL

Pusczyk mszarny, sowa mszarna

Puszczyk mszarny, sowa mszarna (Strix nebulosa) to sowa wielkości puchacza, ale dwa razy od niego lżejsza. Samica puszczyka mszarnego jest nieco większa od samca, ale jest tak samo upierzona. Szlara jest kolista, duża, przy oczach i dziobie - biały wąs. Pióra na grzbiecie brązowe, z kremowymi, białawymi plamami. Lotki i sterówki brązowe z jasnymi plamami.

Pusczyk mszarny, sowa mszarna (Strix nebulosa)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Pusczyk mszarny, sowa mszarna
Nazwa łacińska
Strix nebulosa
Nazwy obce
angielska: Great Grey Owl, Great Gray Owl
niemiecka: Bartkauz
czeska: Puštík vousatý, puštík bradatý
francuska: Chouette lapone
hiszpańska: Carabo lapón
Pierwsze opisanie gatunku
Forster, 1772
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pusczyk mszarny, sowa mszarna - mapa występowania na świeciePusczyk mszarny, sowa mszarna - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 70 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 130 cm do 150 cm.
Ciężar: do 1.9 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Sowy (Strigiformes)
Rodzina: Puszczykowate (Strigidae)
Głos
Podczas godów samiec pohukuje. Słychać ją z odległości 400 m.

Występowanie i środowisko

Północno-wschodnia Europa, Azja, Ameryka Północna. Zasiedla rozległe bory. sporadycznie do nas zalatuje. dopiero w 2010 roku zaobserwowano gniazdowanie w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Poluje także w dzień. Prowadzi osiadły tryb życia. Nie jest to ptak płochliwy.

Morfologia i anatomia

Sowa ta osiąga rozmiary 60-70 długości ciała, w tym długość ogona od 27,5 do 32 cm. rozpiętość skrzydeł wynosi nawet 150 cm. Ciężar ciała wynosi w przypadku samców od 500 g do 1100 g, a w przypadku samic od 700 g do 1,9 kg.

Pożywienie

Sowa mszarna zjada głównie gryzonie: norniki i myszy, a na północy lemingi.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na szczycie złamanego pnia, w gniazdach opuszczonych przez ptaki drapieżne, czasem na ziemi. Samica raz w roku składa 3-5 jaj, które wysiaduje przez 30 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Sowa ta w Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Niegdyś puszczyk mszarny gniazdował w Puszczy Białowieskiej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-29, GAT-559





© Media Nauka 2008-2018 r.