Logo Media Nauka

Sęp afrykański (Gyps africanus)
© Erni - Fotolia.com

Sęp afrykański

Sęp afrykański (Gyps africanus) to gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych. Upierzenie z wierzchu kremowobrązowe, brunatne. Głowa i szyja jest z rzadka tylko pokryta jaśniejszymi piórkami. Skóra w tych miejscach jest ciemnoszara. Silny dziób, zaostrzony i zagięty na końcu w dół jest czarny. Czarne są też oczy. Kuper oraz spód skrzydeł są białe.

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Afryce na sawannach.

Tryb życia i zachowanie

Ma zwyczaj szybowania w powietrzu przez długi czas i wypatrywania padłych zwierząt. Jeżeli dużo sępów zbierze się wokół padliny, dochodzi do walk między nimi.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 94 cm, rozpiętość skrzydeł 218 cm.

Pożywienie

Sęp afrykański zjada padlinę, w szczególności miękkie tkanki.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada na drzewie. Jest duże. Samica składa tylko jedno jajo, które wysiaduje z samcem przez 56 dni. Młode dopiero po 130 dniach jest opierzone.

Ochrona i zagrożenia CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Drastycznie spada liczebność populacji tego gatunku.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-27, GAT-2308


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSęp plamisty
Gyps rueppellii
ikonaSęp płowy
Gyps fulvus
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.