logo

Sęp płowy

Sęp płowy (Gyps fulvus) to gatunek drapieżnego ptaka z rodziny jastrzębiowatych. Głowa i szyja są nagie, pokryte jedynie częściowo puchem. Na szyi u osobników dorosłych występuje brązowawa kryza. Upierzenie z wierzchu szarordzawe. Spód jest jaśniejszy. Sterówki i lotki są czarne. Dziób rogowy, nogi mają niebieskawy kolor. Samiec i samica wyglądają podobnie.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w górach Azji, północnej części Afryki i południowej części Europy. Do Polski czasem zalatuje. Niegdyś lęgowy w Pieninach.

Tryb życia i zachowanie

Ptak o dziennej aktywności.

Morfologia i anatomia

Sęp płowy osiąga do 110 cm długości ciała i 260 cm rozpiętości skrzydeł. Ciężar ciała do 7 kg.

Pożywienie

To padlinożerca.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na skałach dość często w małych koloniach. Samica w marcu lub w końcu lutego składa jedno jajo. Okres inkubacji trwa 48-50 dni. Pisklę opuszcza gniazdo po 3 miesiącach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2018-11-23, GAT-2311




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSęp himalajski
Gyps himalayensis
ikonaSęp przylądkowy
Gyps coprotheres
ikonaSęp afrykański
Gyps africanus
ikonaSęp plamisty
Gyps rueppellii
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kubek sowy
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.