Logo Media Nauka

Sęp plamisty (Gyps rueppellii)
© Florent - Fotolia.com

Sęp plamisty

Sęp plamisty (Gyps rueppellii) to gatunek szponiastego ptaka z rodziny jastrzębiowatych. Upierzenie ciemnobrązowe, biały kołnierz, szyja słabo opierzona z ciemną skórą. Pióra wierzchniej strony ciała mają jasne krawędzie.

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Afryce poniżej Sahary i w Europie (Hiszpania).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

To padlinożerca.

Ochrona i zagrożenia CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Populacja sępa płowego drastycznie spada.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-29, GAT-2314


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSęp afrykański
Gyps africanus
ikonaSęp płowy
Gyps fulvus
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.