Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Serau
(Capricornis sumatraensis)

Serau (Capricornis sumatraensis) to gatunek ssaka z rodziny krętorogich. Ciało pokryte jest krótką, ciemną sierścią, nogi od połowy w dół i podgardle brązowe, wzdłuż grzbietu przebiega ciemna smuga. Na karku znajduje się grzywa. Ma wąskie i ostro zakończone uszy. Krótkie (do 25 cm) i proste rogi występują zarówno u samców jak i samic.

Serau (Capricornis sumatraensis)
© aZiKab - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Serau (Capricornis sumatraensis)
Synonimy
Capricornis sumatraensis sumatraensis (Bechstein, 1799)
Nazwy obce
angielska: Serow, Sumatran Serow
niemiecka: Südliche Serau
hiszpańska: Serau común
Pierwsze opisanie gatunku
(Bechstein, 1799)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Serau - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 120 cm do 180 cm
Wysokość w kłębie: 105 cm
Długość ogona: 18 cm
Ciężar: od 55 kg do 140 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Półwysep Indochiński, Sumatra. Preferuje tereny górskie od 600 do 2700 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Lubi poruszać się i przebywać na skałach. Aktywny rano i wieczorem.

Pożywienie

Trawy i liście.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 240 dni. Samica rodzi zwykle 2, czasem jedno młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-25, GAT-386








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.