Logo Media Nauka

Siewka złota (Pluvialis apricaria)
© Erni - Fotolia.com

Siewka złota

Siewka złota (Pluvialis apricaria) to gatunek ptaka z rodziny sieweczkowatych. Upierzenie z wierzchu złociste, upstrzone. Pokrywy podogonowe białe. Spód ciała, policzki czarne. Czoło białe, tu zaczynają się białe smugi, które biegną po bokach głowy i ciała. Samica ma biały podbródek oraz białe plamy na spodzie.

Występowanie i środowisko PL

Siewka złota występuje na północy Europy i Azji oraz Grenlandii. Zimuje w południowych częściach obu kontynentów i na północy Afryki. Zasiedla tundrę i lasotundrę. Zimę spędza na pastwiskach, polach i łąkach.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przeloty odbywają się w marcu i kwietniu oraz od lipca do grudnia. W Polsce to ptak przelotny, dość liczny. Niegdyś ptak ten gniazdował u nas.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 27-30 cm, rozpiętość skrzydeł 55-65 cm, a ciężar ciała 210 g.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce, głównie owady. Zjada także jagody.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica raz w roku zwykle znosi 4 jaja.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce siewka złota jest objęta ochroną.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-26, GAT-2546

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Siewka złota
    

Przeloty przez Polskę siewki złotej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSiewka szara
Pluvialis dominica
ikonaSiewka złotawa
Pluvialis fulva
ikonaSiewnica
Pluvialis squatarola
Sieweczkowate
Sieweczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.