Logo Media Nauka

PL

Siewnica

Siewnica (Pluvialis squatarola) to gatunek ptaka z rodziny sieweczkowatych. Samiec w szacie godowej ma czarne boki głowy, część szyi, spód i pierś. Białe są pokrywy podogonowe, wierzch głowy. Wierzch jest brązowawy z białe i czarne plamki. Samica ma na czarnym spodzie białe plamy. Spód w szacie spoczynkowej staje się jasny, pokryty ciemnymi plamkami. Dziób i nogi są czarne.

Siewnica (Pluvialis squatarola)
Siewnica w szacie godowej. © Sergey Ryzhkov

Występowanie i środowisko

To ptak występujący w tundrze i poza okresem lęgowym na wybrzeżach Europy, Azji, Australii, Azji, Afryki i obu Ameryk. W Polsce spotykana na wybrzeżu, rzadziej w głębi kraju podczas przelotów w okresie od początku kwietnia do czerwca i od lipca do listopada.

Tryb życia i zachowanie

Siewnica jest ptakiem wędrownym.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 29 cm, rozpiętość skrzydeł 60-66 cm, a ciężar ciała 170-225 g.

Pożywienie

Poluje na drobne bezkręgowce, zjada także jagody.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada w dołku w ziemi porośniętej mchami, trawą. Samica składa zwykle 4 jaja raz w roku.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek w Polsce znajduje się pod ochroną.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-02, GAT-2547

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Siewnica
    

Przeloty siewnicy przez Polskę.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSiewka szara
Pluvialis dominica
ikonaSiewka złota
Pluvialis apricaria
ikonaSiewka złotawa
Pluvialis fulva
Sieweczkowate
Sieweczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.