Logo Media Nauka

PL

Siewka złotawa

Siewka złotawa (Pluvialis fulva) to gatunek ptaka z rodziny sieweczkowatych. W szacie godowej samiec ma ciemny wierzch, pokryty żółtawymi plamkami. spód czarny. Pokrywy podogonowe białe. Przez czoło, brwi i boki biegnie biały pasek. Nogi i dziób czarne. Samica ma spód w białe plamki.

Siewka złotawa (Pluvialis fulva)
© Tarpan - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Azji (gdzie gniazduje na północy), Zachodniej części Ameryki Północnej, w południowej części Azji z Indonezją, w Australii, a także na niewielkim obszarze we wschodniej Afryce. Kilka razy gatunek zaobserwowano na terenie Polski.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Potrafi bez odpoczynku pokonać dystans 3000 km.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 23 cm.

Pożywienie

Zjada bezkręgowce oraz jagody.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada na ziemi. Samica składa 4 jaja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-03, GAT-6475


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzajka
Vanellus vanellus
ikonaCzajka miedziana
Vanellus chilensis
ikonaCzajka stepowa
Vanellus leucurus
ikonaCzajka towarzyska
Vanellus gregarius
ikonaMornel
Charadrius morinellus
ikonaSieweczka mongolska
Charadrius mongolus
ikonaSieweczka morska
Charadrius alexandrinus
ikonaSieweczka obrożna
Charadrius hiaticula
ikonaSieweczka pustynna
Charadrius leschenaultii
ikonaSieweczka rzeczna
Charadrius dubius
ikonaSiewka szara
Pluvialis dominica
ikonaSiewka złota
Pluvialis apricaria
ikonaSiewnica
Pluvialis squatarola




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.