Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Siniak
(Columba oenas)

Siniak (Columba oenas) to nieliczny gatunek lęgowy w Polsce, nieco mniejszy od grzywacza. Upierzenie popielatoniebieskawe z charakterystyczną, opalizującą plamą po bokach szyi. Na piersi występuje różowy nalot. Lotki mają ciemne zakończenia. Koniec skrzydła jest ozdobiony czarną przepaską. Dziób ma różowawy kolor u nasady, przechodzi na końcu w róż. Młode nie mają zielonkawej plamy na szyi. Siniak, w odróżnieniu od gołębia pocztowego i domowego nie ma białego kupra. Brak dymorfizmu płciowego.

Siniak (Columba oenas)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Siniak (Columba oenas)
Nazwy obce
angielska: Stock dove
niemiecka: Hohltaube
czeska: Holub doupňák
francuska: Pigeon colombin
hiszpańska: Paloma zurita
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Siniak - mapa występowania na świecieSiniak - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 30 cm do 36 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 62 cm do 68 cm.
Ciężar: od 240 g do 365 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Gołębiowate (Columbiformes)
Rodzina: Gołębie (Columbidae)

Występowanie i środowisko

Gołąb ten występuje na dużym obszarze Europy, w Azji oraz w Afryce. W Polsce występuje na terenie całego kraju. U nas najczęściej można go spotkać na terenach o dużym zalesieniu. Preferuje lasy liściaste i iglaste. Najczęściej występuje w buczynach. Poza lęgami można go spotkać na ścierniskach, polach uprawnych, nierzadko w towarzystwie grzywaczy.

Tryb życia i zachowanie

Zimą nieliczne okazy pozostają w kraju. Inne udają się na zimowiska na południe Europy. Podczas migracji tworzą duże stada. W okresie lęgowym tworzą pary, poza tym tworzą stada. Najczęściej żerują na ziemi.

Pożywienie

Zjada nasiona, owoce, zielone części roślin, bezkręgowce. Preferuje ziarna zbóż, nasiona traw i roślin zielnych, żołędzie, bukiew, ślimaki, owady i dżdżownice.

Rozmnażanie

Wyprowadza 2-3 lęgi w ciągu sezonu. Gniazduje w dziuplach, wyściełanych patykami lub w starych gniazdach innych ptaków, bądź wiewiórek, a także w norach i szczelinach skał. Składanie jaj trwa od marca do sierpnia. Jaja (2 w zniesieniu) wysiaduje samiec i samica przez 16-18 dni. Pisklęta to gniazdowniki. Karmione są początkowo ptasim mleczkiem. Po 4 tygodniach potrafią już latać.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-28, GAT-774


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
siniak
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

W tym czasie siniaki przebywają w Polsce najliczniej. Tylko niektóre osobniki zimują.

  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona    

Trwa okres lęgowy siniaka (do 3 lęgów w sezonie)

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.