Siniak

Siniak (Columba oenas) to nieliczny gatunek lęgowy w Polsce, nieco mniejszy od grzywacza. Upierzenie popielatoniebieskawe z charakterystyczną, opalizującą plamą po bokach szyi. Na piersi występuje różowy nalot. Lotki mają ciemne zakończenia. Koniec skrzydła jest ozdobiony czarną przepaską. Dziób ma różowawy kolor u nasady, przechodzi na końcu w róż. Młode nie mają zielonkawej plamy na szyi. Siniak, w odróżnieniu od gołębia pocztowego i domowego nie ma białego kupra. Brak dymorfizmu płciowego.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Siniak (Columba oenas)

© Erni - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Gołąb ten występuje na dużym obszarze Europy, w Azji oraz w Afryce. W Polsce występuje na terenie całego kraju. U nas najczęściej można go spotkać na terenach o dużym zalesieniu. Preferuje lasy liściaste i iglaste. Najczęściej występuje w buczynach. Poza lęgami można go spotkać na ścierniskach, polach uprawnych, nierzadko w towarzystwie grzywaczy.

Tryb życia i zachowanie

Zimą nieliczne okazy pozostają w kraju. Inne udają się na zimowiska na południe Europy. Podczas migracji tworzą duże stada. W okresie lęgowym tworzą pary, poza tym tworzą stada. Najczęściej żerują na ziemi.

Pożywienie

Siniak zjada nasiona, owoce, zielone części roślin, bezkręgowce. Preferuje ziarna zbóż, nasiona traw i roślin zielnych, żołędzie, bukiew, ślimaki, owady i dżdżownice.

Rozmnażanie

Gołąb ten wyprowadza 2-3 lęgi w ciągu sezonu. Gniazduje w dziuplach, wyściełanych patykami lub w starych gniazdach innych ptaków, bądź wiewiórek, a także w norach i szczelinach skał. Składanie jaj trwa od marca do sierpnia. Jaja (2 w zniesieniu) wysiaduje samiec i samica przez 16-18 dni. Pisklęta to gniazdowniki. Karmione są początkowo ptasim mleczkiem. Po 4 tygodniach potrafią już latać.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten podlega ścisłej ochronie.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

    W tym czasie siniaki przebywają w Polsce najliczniej. Tylko niektóre osobniki zimują.
      Trwa okres lęgowy siniaka (do 3 lęgów w sezonie)
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.76 / 69.2%
2024-01-18



© medianauka.pl, 2015-04-28, GAT-774




©® Media Nauka 2008-2023 r.