Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Grzywacz
(Columba palumbus)

Grzywacz (Columba palumbus) to gatunek ptaka z rodziny gołębi o niebieskawym upierzeniu, metalicznie zielonymi bokami szyi, charakterystyczną białą plamą po bokach szyi, białą przepaską na wierzchu skrzydeł. Samiec i samica są tej samej wielkości. Mają też jednakowe upierzenie.

Grzywacz (Columba palumbus)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Grzywacz (Columba palumbus)
Nazwy obce
angielska: Common Woodpigeon, Common Wood-Pigeon, Common Wood Pigeon, Common Woodpigeon, Woodpigeon, Wood Pigeon
niemiecka: Ringeltaube
czeska: Holub hřivnáč
francuska: Pigeon ramier
hiszpańska: Paloma torcaz
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Grzywacz - mapa występowania na świecieGrzywacz - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 41 cm
Ciężar: od 400 g do 600 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Gołębiowate (Columbiformes)
Rodzina: Gołębie (Columbidae)
Głos
Samica grucha "grugrugru", samiec "gruhu-gruhu".
Jaja
Średnie wymiary:
40,1 mm × 28,7 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, zachodnia Azja, Himalaje, północno-zachodnia Afryka. W Polsce pospolity w całym kraju. Grzywacze zamieszkują różne środowiska, najczęściej parki, ogrody, lasy, aleje. Preferują skraje lasów. Zamieszkują tereny nizinne i górskie.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem, który odlatuje na zimę. Przylot następuje od końca lutego do początku kwietnia, odlot od września do października. Czasem, szczególnie podczas przelotów, tworzy duże stada. Zimuje w środkowej Europie w krajach śródziemnomorskich.

Wzlatuje z głośnym trzepotem skrzydeł, przypominającym klaskanie.

Pożywienie

Zjada nasiona, ziarno, jagody, żołędzie.

Rozmnażanie

Jest to gatunek monogamiczny. Odbywa lot tokowy: samiec podlatuje stromo w górę klapiąc skrzydłami i opada lotem szybowcowym. Gniazdo powstaje najczęściej na drzewie, ale zdarza się że na krzewie lub budynku. Gniazdo zbudowane jest niedbale z gałązek. Czasem grzywacz wykorzystuje stare gniazda innych ptaków. Wyprowadza 2, rzadko 3 lęgi w roku w okresie od maja do lipca. Samica składa 2 jaj, które wysiaduje samiec i samica. Wysiadywanie trwa 15-17 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe do 4 tygodni. Nie mają białej plamy na szyi. Samica karmi młode mleczkiem ptasim.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najliczniejszy gołąb Europy. To jednocześnie największy krajowy gołąb.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-19, GAT-526


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
grzywacz
 tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona        

Do kraju przylatują grzywacze.

    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     

Trwa okres lęgowy grzywaczy.

        tlo-ikonatlo-ikona  

Odlatują na zimę z Polski grzywacze.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.