logo

Grzywacz

Grzywacz (Columba palumbus) to gatunek ptaka z rodziny gołębi o niebieskawym upierzeniu, metalicznie zielonymi bokami szyi, charakterystyczną białą plamą po bokach szyi, białą przepaską na wierzchu skrzydeł. Samiec i samica są tej samej wielkości. Mają też jednakowe upierzenie.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Europa, zachodnia Azja, Himalaje, północno-zachodnia Afryka. W Polsce grzywacz jest pospolity w całym kraju. Grzywacze zamieszkują różne środowiska, najczęściej parki, ogrody, lasy, aleje. Preferują skraje lasów. Zamieszkują tereny nizinne i górskie.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem, który odlatuje na zimę. Przylot następuje od końca lutego do początku kwietnia, odlot od września do października. Czasem, szczególnie podczas przelotów, tworzy duże stada. Zimuje w środkowej Europie w krajach śródziemnomorskich.

Gołąb ten wzlatuje z głośnym trzepotem skrzydeł, przypominającym klaskanie.

Pożywienie

Grzywacze zjadają nasiona, ziarno, jagody, żołędzie.

Rozmnażanie

Jest to gatunek monogamiczny. Odbywa lot tokowy: samiec podlatuje stromo w górę klapiąc skrzydłami i opada lotem szybowcowym. Gniazdo powstaje najczęściej na drzewie, ale zdarza się że na krzewie lub budynku. Gniazdo zbudowane jest niedbale z gałązek. Czasem grzywacz wykorzystuje stare gniazda innych ptaków. Wyprowadza 2, rzadko 3 lęgi w roku w okresie od maja do lipca. Samica składa 2 jaj, które wysiaduje samiec i samica. Wysiadywanie trwa 15-17 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe do 4 tygodni. Nie mają białej plamy na szyi. Samica karmi młode mleczkiem ptasim.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To jedyny gołąb, który jest gatunkiem łownym w Polsce. Jednak nie ma zwyczaju w naszym kraju, aby masowo polować na tego ptaka.

Ciekawostki

To najliczniejszy gołąb Europy. To jednocześnie największy krajowy gołąb.



© medianauka.pl, 2013-05-19, GAT-526


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Do kraju przylatują grzywacze.
         Trwa okres lęgowy grzywaczy.
          Odlatują na zimę z Polski grzywacze.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGołąb okularowy
Columba guinea
ikonaGołąb srebrzysty
Columba argentina
ikonaGołąb żółtooki
Columba arquatrix
ikonaGołąbczak antylski
Columba squamosa
ikonaSiniak
Columba oenas
Gołębiowate
Gołębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.