Ślepiec mały, ślepiec pontyjski

Ślepiec mały, ślepiec pontyjski (Nannospalax leucodon) to ssak z rodziny ślepców o wałeczkowatym kształcie ciała. Nie ma ucha zewnętrznego. Ogon jest szczątkowy. Oczy ukryte pod warstwą skóry. Futerko ma popielaty kolor.

Występowanie i środowisko

Występuje na terenach trawiastych Europy południowo-wschodniej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi podziemny tryb życia. Kopie rozbudowane i ogromne na 250 m systemy nor. Zwykle są to nory na małej głębokości, ale spiżarnie i komory gniazdowe są umiejscowione bardzo głęboko, nawet 3,5 m pod ziemią. System nor nie ma zwykle wyjścia na powierzchnię.

Pożywienie

Zjada wyłącznie pokarm roślinny, a mianowicie podziemne części roślin. Czasem wychodzi na powierzchnię aby zjeść zielone części roślin.

Rozmnażanie

Bardzo mało wiemy o biologii rozrodu. Prawdopodobnie jeden miot w roku.

Ochrona i zagrożenia DD

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku. Brak danych w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych na temat statusu zagrożenia wymarciem.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.47 / 64.9%
2024-01-20



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Pod red. Dariusz Fedora, praca zbiorowa – Wielka Encyklopedia Zwierząt, ISBN 978-83-245-2065-7, Publicat 2008

© medianauka.pl, 2013-11-09, GAT-634
Data aktualizacji artykułu: 2019-11-02




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.