PL

Śliwa tarnina

Śliwa tarnina (Prunus spinosa) to ciernisty krzew z rodziny różowatych o leczniczych właściwościach.



Śliwa tarnina (Prunus spinosa)
© simona - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Tarnina występuje w Europie i Azji oraz w Ameryce Północnej, dokąd została zawleczona przez człowieka. Porasta zarośla i skraje lasów, miedze i przydroża. Lubi ciepłe i osłonięte miejsca. Jest to pospolita roślina w Polsce.

Kwitnie w okresie od kwietnia do maja.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 1-3 m.

Gałęzie są za młodu gęsto owłosione, później gęsto pokryte bardzo ostrymi kolcami.

Liście mają długość od 2 do 4 cm, mają eliptyczny kształt i są brzegiem piłkowane.

Kwiaty są białe, wyrastają parami.

Owoc ma niebieskoczarny kolor, jest kulisty. To pestkowiec. Ma bardzo cierpki smak.


Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Potoczne nazwy tej rośliny to: ciarki, ciernie czarne, dzika śliwa, śliwa tarka, tarnina, tarnosliwa.

Ukłucie cierniem jest niebezpieczne.

Pestki owoców tarniny są trujące!

Zbiory i zastosowanie

Surowiec zielarski stanowią kwiaty i owoce. Kwiaty działają moczopędnie, regulują przemianę materii, redukują nadmiar jonów sodu w organiźmie, uszczelniają naczynia krwionośne, mogą powodować rozwolnienie.

Owoce mają działanie ściągające, zapierające, przeciwzapalnie. Mają w sobie dużą zawartość witaminy C. Uwaga! Pestki są trujące!

Owoce można wykorzystywać na przetwory. Na surowo miąższ można spożywać po przemarznięciu.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-07, GAT-5289


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
śliwa tarnina
          

Kwitnie śliwa tarnina.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

krzew
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

leśne
synantropijne
Użytek

zioła
roślina lecznicza




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.