Mirunga południowa

Słoń morski południowy, mirunga (Mirounga leonina) to ssak z rodziny płetwonogich, największy z rodziny fok. U dorosłych samców nos przekształca się w charakterystyczną trąbę, która służy jako rezonator głosu. Ciało jest jednolicie ubarwione. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy, samice są dużo mniejsze od samców.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Mirunga południowa (Mirounga leonina)

© hotshotsworldwide - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Słonie morskie żyją w morzach wokół Antarktydy.

Tryb życia i zachowanie

Połowy odbywają się na pełnym morzu. Wiosną samce gromadzą na brzegach haremy do 30 samic. Słoń morski nie pobiera wówczas pokarmu. W tym czasie odbywa się też linienie. Po rui słonie morskie rozpraszają się i odbywają dalekie wędrówki. Mirunga jest nieporadna na lądzie, ale w wodzie porusza się z wielką łatwością.

Morfologia i anatomia

Długość ciała - 650 cm (samce), 350 cm (samice). Ciężar ciała - 3500 kg (samce), 900 kg (samice).

Pożywienie

Ryby i głowonogi. Zjadają głównie mątwy.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 350 dni, po której samica rodzi jedno młode o długości 120 cm i wadze 50 kg. Samica karmi młode przez 3 tygodnie, po których młode ważą już 175 kg i stają się samodzielne.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Słoń morski to największa foka na świecie.


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska – Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

© medianauka.pl, 2013-02-16, GAT-335




©® Media Nauka 2008-2023 r.