Soczewica jadalna
Soczewica jadalna (Lens culinaris) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, do niedawna częsta w uprawach dla smacznych ziaren. Ma zastosowanie podobne jak groch.
Oto wybrane odmiany:
'Black Beluga' - soczewica czarna, rzadko uprawiana odmiana pochodząca z Azji.
'Green Giant' - soczewica zielona, azjatycka odmiana.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Nicolette Wollentin – stock.adobe.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL - obcy
Roślina pochodzi z Azji.
Kwitnie w okresie od maja do lipca.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 10-30(50) cm.
Liście są pierzasto-złożone. Listki wąskoeliptyczne.
Kwiaty są niebieskawe, drobne.
Owoc to strąk.
Nasiona to jadalne ziarna.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Przepisy kucharskie
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Kwitnie soczewica jadalna. |
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2019-10-04, GAT-5355