Logo Media Nauka

Facebook

Soczewica jadalna (Lens culinaris)
© Nicolette Wollentin - stock.adobe.com

Soczewica jadalna

Soczewica jadalna (Lens culinaris) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, do niedawna częsta w uprawach dla smacznych ziaren. Ma zastosowanie podobne jak groch.

Oto wybrane odmiany:

'Black Beluga' - soczewica czarna, rzadko uprawiana odmiana pochodząca z Azji.

'Green Giant' - soczewica zielona, azjatycka odmiana.

Występowanie i środowisko PL - obcy

Roślina pochodzi z Azji.

Kwitnie w okresie od maja do lipca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 10-30(50) cm.

Liście są pierzasto-złożone. Listki wąskoeliptyczne.

Kwiaty są niebieskawe, drobne.

Owoc to strąk.

Nasiona to jadalne ziarna.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-10-04, GAT-5355


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie soczewica jadalna.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Parametry

Kolor kwiatów

niebieski kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

ikonaBób
Vicia faba
ikonaGroszek pachnący
Lathyrus odoratus
ikonaŁubin żółty
Lupinus luteus
ikonaFasola wielokwiatowa
Phaseolus coccineus
ikonaLucerna siewna
Medicago sativa
ikonaŁubin wąskolistny
Lupinus angustifolius
ikonaŁubin trwały
Lupinus polyphyllus
ikonaNostrzyk żółty
Melilotus officinalis
ikonaWyka ptasia
Vicia cracca
ikonaKoniczyna polna, kotki
Trifolium arvense
ikonaLukrecja gładka
Glycyrrhiza glabra
ikonaGroch zwyczajny
Pisum sativum
ikonaWyka siewna
Vicia sativa
Bobowate, motylkowate
Bobowate, motylkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski - Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska - 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.