Logo Media Nauka

Sułtanka amerykańska

Sułtanka amerykańska (Porphyrula martinica) to gatunek ptaka z rodziny chruścieli o pięknym, połyskującym, niebieskozielonym ubarwieniu upierzenia. Dziób krótki, mocny, czerwony u nasady i żółty na końcu. Czoło z niebieską plamą. Nogi długie, żółte. Palce bardzo długie.

Sułtanka amerykańska (Porphyrula martinica)
© Fotolia.com

Nazwa gatunku
Sułtanka amerykańska
Nazwa łacińska
Porphyrula martinica
Synonimy
Porphyrio martinica, Porphyrula martinica.
Nazwy obce
angielska: Purple Gallinule, American Purple Gallinule, Purple Gallinule
niemiecka: Zwergsultanshuhn
francuska: Poule sultane d'Amérique
hiszpańska: Calamoncillo americano
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 27 cm do 36 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 50 cm do 55 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Chruściele (Rallidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w obu Amerykach, ale notuje się go także na wyspach na oceanie Atlantyckim, a nawet w Afryce, co jest dość osobliwe przy słabych umiejętnościach lotu. Bardzo rzadko zalatuje do Europy.

Tryb życia i zachowanie

Sułtanka amerykańska potrafi wspinać się na drzewa. Ptak ten gniazduje w Ameryce Północnej, zimuje zaś w Ameryce Południowej. To niezbyt wytrawny lotnik. Lubi ukryte życie. Żyje najczęściej w dość dużych grupach, liczących nawet 50 osobników.

Pożywienie

Sułtanki amerykańskie zjadają rdestnice, turzyce, lilie wodne, nasiona traw, rzadziej drobne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazdo pływa na wodnej roślinności. Samica składa w nim od 3 do 7 jaj. Przez 18 dni wysiaduje je razem z samcem. Inne ptaki z danej grupy pomagają w opiece nad potomstwem.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jeden z najbardziej barwnych gatunków chruścieli.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-04-15, GAT-2502





© Media Nauka 2008-2018 r.