Logo Media Nauka

Facebook

Takahe południowy (Porphyrio hochstetteri)
© anastasiaras - Fotolia.com

Takahe południowy

Takahe południowy (Porphyrio hochstetteri) to gatunek nielotnego ptaka z rodziny chruścieli, największy przedstawiciel rodziny. Ma dość masywne i krępe ciało. Upierzenie purpurowoniebieskie. Skrzydła są zielonkawe, potężny dziób i nogi są ciemnoróżowe.

Występowanie i środowisko

To endemit południowej części Nowej Zelandii. Praktycznie cała światowa populacja występuje w Parku Narodowym Fiordland. Zasiedla trawiaste obszary.

Tryb życia i zachowanie

Odzywa się głosem przypominający ryk osła. Dość szybko biega.

Morfologia i anatomia

Osiąga 50-65 cm długości ciała.

Pożywienie

Zjada nasiona, trawę i owady.

Rozmnażanie

Samiec i samica pozostają ze sobą przez całe życie. Gniazdo powstaje na ziemi. Samica składa do niego 1-2 jaja, które wysiaduje przez 30 dni.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jeden z najrzadszych ptaków na świecie.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-20, GAT-610901




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaModrzyk zwyczajny
Porphyrio porphyrio
Chruściele
Chruściele

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.