Logo Media Nauka

Takahe południowy

Takahe południowy (Porphyrio hochstetteri) to gatunek nielotnego ptaka z rodziny chruścieli, największy przedstawiciel rodziny. Ma dość masywne i krępe ciało. Upierzenie purpurowoniebieskie. Skrzydła są zielonkawe, potężny dziób i nogi są ciemnoróżowe.

Takahe południowy (Porphyrio hochstetteri)
© anastasiaras - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

To endemit południowej części Nowej Zelandii. Praktycznie cała światowa populacja występuje w Parku Narodowym Fiordland. Zasiedla trawiaste obszary.

Tryb życia i zachowanie

Odzywa się głosem przypominający ryk osła. Dość szybko biega.

Morfologia i anatomia

Osiąga 50-65 cm długości ciała.

Pożywienie

Zjada nasiona, trawę i owady.

Rozmnażanie

Samiec i samica pozostają ze sobą przez całe życie. Gniazdo powstaje na ziemi. Samica składa do niego 1-2 jaja, które wysiaduje przez 30 dni.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jeden z najrzadszych ptaków na świecie.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-20, GAT-610901


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBagiewnik białopierśny
Amaurornis phoenicurus
ikonaDerkacz
Crex crex
ikonaKropiatka
Porzana porzana
ikonaModrzyk zwyczajny
Porphyrio porphyrio
ikonaSułtanka amerykańska
Porphyrula martinica
ikonaWeka
Gallirallus australis
ikonaWodnik
Rallus aquaticus
ikonaZielonka
Porzana parva




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.