logo

Modrzyk zwyczajny

Modrzyk zwyczajny (Porphyrio porphyrio) to ptak wielkości kury o błękitnym upierzeniu. Samica ma szare upierzenie. Na czole skóra jest naga i czerwona. Czerwone są także dziób i nogi. Modrzyk ma bardzo długie palce.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Południe Półwyspu Iberyjskiego, Sardynia, Sycylia, znaczna część Afryki, Bliski Wschód, Indie, Półwysep Indochiński, Archipelag Malajski, Oceania, Australia i Nowa Zelandia. Zamieszkuje zarośnięte brzegi wód, głównie trzcinę, pola ryżowe.

Tryb życia i zachowanie

Jest gatunkiem osiadłym. Ptak ten zaszywa się w gęstwinach, trudno go więc obserwować. Jest hałaśliwy.

Pożywienie

Zjada wodne owady, ślimaki, jaja ptaków, ryby, żaby, nasiona i owoce.

Rozmnażanie

Gniazdo powstaje na wodzie lub w jej pobliżu, zwykle na bagnach, w trzcinowiskach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2013-05-23, GAT-540




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaTakahe południowy
Porphyrio hochstetteri
Chruściele
Chruściele

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Mapa świata Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.