Modrzyk zwyczajny

Modrzyk zwyczajny (Porphyrio porphyrio) to ptak wielkości kury o błękitnym upierzeniu. Samica ma szare upierzenie. Na czole skóra jest naga i czerwona. Czerwone są także dziób i nogi. Modrzyk ma bardzo długie palce.


Modrzyk zwyczajny (Porphyrio porphyrio)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Południe Półwyspu Iberyjskiego, Sardynia, Sycylia, znaczna część Afryki, Bliski Wschód, Indie, Półwysep Indochiński, Archipelag Malajski, Oceania, Australia i Nowa Zelandia. Zamieszkuje zarośnięte brzegi wód, głównie trzcinę, pola ryżowe.

Tryb życia i zachowanie

Jest gatunkiem osiadłym. Ptak ten zaszywa się w gęstwinach, trudno go więc obserwować. Jest hałaśliwy.

Pożywienie

Zjada wodne owady, ślimaki, jaja ptaków, ryby, żaby, nasiona i owoce.

Rozmnażanie

Gniazdo powstaje na wodzie lub w jej pobliżu, zwykle na bagnach, w trzcinowiskach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-23, GAT-540




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.