Tamaryna czerwonobrzucha

Tamaryna czerwonobrzucha (Saguinus labiatus) to ssak z rodziny pazurkowców. Ma gęste futerko w kolorze czarnym z czerwoną spodnią częścią ciała, białą plamą na grzbiecie i w okolicach pyska. Ma bardzo długi ogon.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Zamieszkuje lasy na terenach zalewowych i bagnistych.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w koronach drzew na wysokości 10-32 m nad ziemią. Tworzą grupy od 2 do 16 osobników, w której nie ma jasno zdefiniowanej hierarchii. Samce często zmieniają grupę. Wydają dźwięki przypominające odgłosy ptaków. Porozumiewają się nimi między sobą. Używają do tego celu także mimiki twarzy. Znaczą teren moczem. Śpią w grupach w rozwidleniach gałęzi drzew.

Pożywienie

Owoce, owady, żywica, nektar.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 140-145 dni. Samica rodzi zazwyczaj 1-2 młode o masie ciała 45 g, które nosi na grzbiecie ojciec. Samica karmi młode przez 2-3 miesiące. Dojrzałość płciową osiągają po 16-20 miesiącach życia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Wybrane podgatunki:
S. l. labiatus (É. Geoffroy in Humboldt, 1812)
S. l. rufiventer (Gray, 1843)
S. l. thomasi (Goeldi, 1907)


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaMarykina
Saguinus bicolor
ikonaTamaryna białoczuba
Saguinus oedipus
ikonaTamaryna złotoręka
Saguinus midas
Pazurkowce
Pazurkowce

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2012-12-24, GAT-190



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015



Polecamy w naszym sklepie

Puzzle 1000 Ssaki
Leniwce Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek zwierzęta świata
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.