Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Tamaryna czerwonobrzucha
(Saguinus labiatus)

Tamaryna czerwonobrzucha (Saguinus labiatus) to ssak z rodziny pazurkowców. Ma gęste futerko w kolorze czarnym z czerwoną spodnią częścią ciała, białą plamą na grzbiecie i w okolicach pyska. Ma bardzo długi ogon.

Tamaryna czerwonobrzucha (Saguinus labiatus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Tamaryna czerwonobrzucha (Saguinus labiatus)
Nazwy obce
angielska: Red-chested Mustached Tamarin, Red-bellied Tamarin
niemiecka: Rotbauchtamarin
francuska: Tamarin labié
hiszpańska: Pichico Pecho Anaranjado
Pierwsze opisanie gatunku
(É. Geoffroy in Humboldt, 1812)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Tamaryna czerwonobrzucha - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 23.5 cm do 28 cm
Długość ogona: 43 cm
Ciężar: od 300 g do 380 g
Podgatunki
S. l. labiatus (É. Geoffroy in Humboldt, 1812)
S. l. rufiventer (Gray, 1843)
S. l. thomasi (Goeldi, 1907)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Pazurkowce (Callithricidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Zamieszkuje lasy na terenach zalewowych i bagnistych.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w koronach drzew na wysokości 10-32 m nad ziemią. Tworzą grupy od 2 do 16 osobników, w której nie ma jasno zdefiniowanej hierarchii. Samce często zmieniają grupę. Wydają dźwięki przypominające odgłosy ptaków. Porozumiewają się nimi między sobą. Używają do tego celu także mimiki twarzy. Znaczą teren moczem. Śpią w grupach w rozwidleniach gałęzi drzew.

Pożywienie

Owoce, owady, żywica, nektar.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 140-145 dni. Samica rodzi zazwyczaj 1-2 młode o masie ciała 45 g, które nosi na grzbiecie ojciec. Samica karmi młode przez 2-3 miesiące. Dojrzałość płciową osiągają po 16-20 miesiącach życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-24, GAT-190








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.