Logo Serwisu Media Nauka

Tamaryna białoczuba
(Saguinus oedipus)

Tamaryna białoczuba (Saguinus oedipus) to zagrożona wyginięciem małpa z rodziny pazurkowców o skąpo owłosionej, szerokiej części twarzowej głowy, z dużymi uszami. Cechą charakterystyczną tego gatunku jest biały czub na głowie lub stojąca grzywa koloru białego. Grzbiet ma kolor ciemnobrązowy, spód ciała i kończyny żółtawobiałe.

Tamaryna białoczuba (Saguinus oedipus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Tamaryna białoczuba (Saguinus oedipus)
Nazwy obce
angielska: Cotton-headed Tamarin, Cotton-top Tamarin
niemiecka: Lisztaffe
czeska: Tamarín pinčí
francuska: Tamarin Á Perruque, Tamarin À Perruque, Tamarin D'Oedipe, Tamarin Pinché
hiszpańska: Bichichi, Tití Blanco, Tití Cabeza Blanca, Tití Leoncito, Tití Pielroja
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Tamaryna białoczuba - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 20 cm do 28 cm
Długość ogona: 42 cm
Ciężar: od 350 g do 400 g
Maksymalna długość życia
15 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Pazurkowce (Callithricidae)

Występowanie i środowisko

Tereny krzewiaste i lasy północnej części Kolumbii. Zajmuje najwyższe pasmo lasów deszczowych.

Tryb życia i zachowanie

Wydaje piszczałkowate odgłosy i trele podobne do ptasich. Żyje w małych grupach. Prowadzi dzienny tryb życia. W nocy kilka małpek przytula się i spędza tak noc w dziupli lub zakamarkach drzew. Teren zajmowany przez rodzinną grupę to 10 ha.

Pożywienie

Owoce, owady, pająki, małe kręgowce, ptasie jaja.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 5 miesięcy. Samica rodzi 1-2 młode. Dojrzałość płciową młode osiągają po 15 miesiącach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Samiec asystuje przy porodzie. Odbiera i liże noworodka. Opiekuje się młodymi i podaje do karmienia samicy.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-21, GAT-82







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.