Marykina

Marykina (Saguinus bicolor) to gatunek małpy z rodziny pazurkowców. Przypomina nieco kota. ciało z przodu jest ciemne, uszy nagie, mocno odstające. Kończyny białawe. Ogon i tylna część tułowia żótawobrązowa, przód biały.


Marykina (Saguinus bicolor)
© Diane Shea - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje na niewielkim tylko obszarze w Ameryce Południowej, gzie zamieszkuje górskie lasy tropikalne.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywna za dnia.

Pożywienie

Marykina zjada owoce, owady, małe kręgowce, ptasie jaja.

Rozmnażanie

Samica po 5-miesięcznej ciąży rodzi 1 młode, rzadziej bliźniaki.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-06, GAT-3835






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.