Logo Serwisu Media Nauka


Walabia Bennetta, kangur Bennetta (Macropus rufogriseus)

Walabia Bennetta, kangur Bennetta (Macropus rufogriseus) to torbacz z rodziny kangurowatych o silnie rozwiniętych tylnych kończynach, przednich krótkich i słabych. Sierść w kolorze rudym na całym ciele, białym na spodzie. Człowiek poluje na walabie w celu pozyskania futra. Jest też odstrzeliwana jako szkodnik upraw.

Walabia Bennetta, kangur Bennetta (Macropus rufogriseus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Walabia Bennetta, kangur Bennetta (Macropus rufogriseus)
Synonimy
Protemnodon rufogrisea
Nazwy obce
angielska: Red-necked Wallaby, Bennett's Wallaby
niemiecka: Rotnackenwallaby
czeska: Klokan rudokrký
francuska: Wallaby à cou rouge, Wallaby de Bennett
hiszpańska: Ualabí de cuello rojo
Pierwsze opisanie gatunku
(Desmarest, 1817)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Walabia Bennetta, kangur Bennetta - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 145 cm do 165 cm
Długość ogona: 75 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Torbacze (Marsupialia)
Rodzina: Kangurowate (Macropodidae)

Występowanie i środowisko

Południowo-wschodnia Australia, Tasmania. Zamieszkuje tereny przybrzeżne.

Tryb życia i zachowanie

W ciągu dnia odpoczywa, żeruje w nocy i w czasie mniejszych upałów. Żyje w stadach.

Pożywienie

Liście i trawa, soczyste korzenie.

Rozmnażanie

Zwykle rodzi jedno młode. Młode po urodzeniu mają wielkość orzecha. Wędruje do torby matki, gdzie rozwija się jeszcze przez osiem miesięcy.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-12-24, ART-GAT193




Polecamy