Logo Media Nauka

Walabia Bennetta (Macropus rufogriseus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Walabia Bennetta

Walabia Bennetta, kangur Bennetta (Macropus rufogriseus) to torbacz z rodziny kangurowatych o silnie rozwiniętych tylnych kończynach, przednich krótkich i słabych. Sierść w kolorze rudym na całym ciele, białym na spodzie. Człowiek poluje na walabie w celu pozyskania futra. Kangur Bennetta jest też odstrzeliwany jako szkodnik upraw.

Występowanie i środowisko

Południowo-wschodnia Australia, Tasmania. Zamieszkuje tereny przybrzeżne.

Tryb życia i zachowanie

Walabia w ciągu dnia odpoczywa, żeruje w nocy i w czasie mniejszych upałów. Żyje w stadach.

Morfologia i anatomia

Kangur Bennetta osiąga długość do 165 cm. Ogon osiąga rozmiar nawet 75 cm.

Pożywienie

Liście i trawa, soczyste korzenie.

Rozmnażanie

Zwykle rodzi jedno młode. Młode po urodzeniu mają wielkość orzecha. Wędruje do torby matki, gdzie rozwija się jeszcze przez osiem miesięcy.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Zwierzę to nie jest zagrożone wymarciem.

Ciekawostki

Nazwa rodzaju Macropus po łacinie oznacza "wielkostopy".

Mleko matki dla podrośniętych młodych ma inny skład niż mleko dla rozwijających się w torbie małych kangurów.

Pytania

Jak długo młody kangur pozostaje w torbie?

Matka pozwala korzystać ze schronienia w swojej torbie zwykle aż do pojawienia się kolejnego młodego.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-24, GAT-193
Data aktualizacji artykułu: 2018-03-25




Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKangur olbrzymi
Macropus giganteus
ikonaKangur rudy
Macropus rufus
ikonaKangur szary
Macropus fuliginosus
Kangurowate
Kangurowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.