Kangurowate

Kangurowate (Macropodidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś około 68 gatunków . W Polsce nie żyją żadne gatunki z tej rodziny ssaków. Do tej rodziny należą największe torbacze żyjące dziś na świecie.

Wygląd

Kangurowate mają zwykle małą głowę, długi i gruby u nasady ogon, który służy utrzymywaniu równowagi. U prawie wszystkich gatunków kończyny tylne są dużo dłuższe niż przednie. Przednie są bardzo krótkie. Kangury drzewne mają krótsze tylne odnóża, przednie są dłuższe.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Drzewiak dwupręgiDrzewiak dwupręgi

Dendrolagus goodfellowi

Drzewiak dwupręgi (Dendrolagus goodfellowi) to gatunek torbacza z rodziny kangurowatych. Ubarwienie brązowe żółtawymi stopami, zewnętrzną częścią kończyn częścią ogona i pyska. Kończyny tylne dość krótkie.


Drzewiak jasnolicyDrzewiak jasnolicy

Dendrolagus lumholtzi

Drzewiak jasnolicy (Dendrolagus lumholtzi) to ssak z rodziny kangurowatych, jeden z sześciu gatunków kangurów drzewnych. Dawna nazwa tego ssaka to drzewiak Lumholtza.


Kangur małyKangur mały

Macropus parma

Kangur mały (Macropus parma) to przedstawiciel rodziny kangurowatych. Ubarwienie brązowe z ciemniejszym pyskiem. Strona brzuszna jasna.


Kangur olbrzymiKangur olbrzymi

Macropus giganteus

Kangur olbrzymi (Macropus giganteus) to gatunek ssaka z rodziny kangurowatych. Kangur ten nazywany jest także szarym kangurem olbrzymim.


Kangur rdzawoszyiKangur rdzawoszyi

Macropus rufogriseus

Walabia Bennetta (kangur Bennetta) to torbacz z rodziny kangurowatych zamieszkujący Australię i Tasmanię.


Kangur rudyKangur rudy

Macropus rufus

Kangur rudy to pospolity ssak z rodziny torbaczy z sawann Australii, występujący na całym obszarze kontynentu.


Kangur smukłyKangur smukły

Macropus agilis

Kangur smukły, walabia smukła (Macropus agilis) to gatunek ssaka z rodziny kangurowatych. Sierść ruda, żółtawa po bokach, spód białawy. Na biodrze widać jasny pas.


Kangur szaryKangur szary

Macropus fuliginosus

Kangur szary (Macropus fuliginosus) to torbacz z rodziny kangurowatych. Samice są mniejsze od samców. Ubarwienie różnorodne, szarobrązowe, rude, brązowe. Spód wyraźnie jaśniejszy.


Kuoka krótkoogonowaKuoka krótkoogonowa

Setonix brachyurus

Kuoka krótkoogonowa (Setonix brachyurus) to gatunek ssaka z rodziny kangurowatych. Ubarwienie brunatnoszare. Ogon krótki, ze skąpym owłosieniem.


Pademelon rudobrzuchyPademelon rudobrzuchy

Thylogale billardierii

Pademelon rudobrzuchy (Thylogale billardierii) to przedstawiciel rodziny kangurowatych. Ubarwienie brązowoszare, spodnia część żółtawa, ruda.


Skalniak czarnostopySkalniak czarnostopy

Petrogale lateralis

Skalniak czarnostopy (Petrogale lateralis) to gatunek ssaka z rodziny kangurowatych. Ubarwienie brązowe, nieco jaśniejsze na brzusznej stronie, stopy ciemne.


Skalniak żółtonogiSkalniak żółtonogi

Petrogale xanthopus

Skalniak żółtonogi, kangur skalny (Petrogale xanthopus) to ssak z rodziny kangurowatych. Ma gęste futro, popielate. Na policzkach widoczny biały pasek. Uszy od tyłu są żółtawe. Wzdłuż grzbietu biegnie ciemna smuga od głowy aż do połowy tułowia.


Walabia bagiennaWalabia bagienna

Wallabia bicolor

Walabia bagienna (Wallabia bicolor) to gatunek ssaka z rodziny kangurowatych. Ubarwienie brązowe, policzki żółtawe, na głowie ruda czuprynka, spód pomarańczowy lub żółtawy.





Inne gatunki

  • drzewiak ciemny, kangur drzewny (Dendrogalus ursinus)
  • drzewiak czarnostopy (Dendrolagus bennettianus)
  • drzewiak jednobarwny (Dendrolagus dorianus)
  • drzewiak szary (Dendrolagus inustus)
  • drzewiak rudy (Dendrolagus matschiei)
  • drzewiak samotny (Dendrolagus mayri)
  • drzewiak naziemny (Dendrolagus mbaiso)
  • drzewiak papuaski (Dendrolagus notatus)
  • drzewiak złotogrzbiety (Dendrolagus pulcherrimus)
  • drzewiak stokowy (Dendrolagus scottae)
  • drzewiak nizinny (Dendrolagus spadix)
  • drzewiak górski (Dendrolagus stellarum)
  • drzewiak niedźwiedzi (Dendrolagus ursinus)
  • kangurowiec czarny (Dorcopsis atrata)
  • kangurowiec białopręgi (Dorcopsis hageni)
  • kangurowiec szary (Dorcopsis luctuosa)
  • kangurowiec pręgowany (Dorcopsis muelleri)
  • kangurowiec papuaski (Dorcopsulus macleayi)
  • kangurowiec górski (Dorcopsulus vanheurni)
  • filander szczątkowy (Lagorchestes asomatus)
  • filander okularowy (Lagorchestes conspicillatus)
  • filander kosmaty (Lagorchestes hirsutus)
  • filander zajęczy (Lagorchestes leporides)
  • filanderek pręgowany (Lagostrophus fasciatus)
  • kangur antylopi (Macropus antilopinus)
  • kangur czarny (Macropus bernardus)
  • kangur pasmowy (Macropus dorsalis)
  • kangur mniejszy (Macropus eugenii)
  • kangur rączy (Macropus greyi)
  • kangur zachodni (Macropus irma)
  • kangur nadobny (Macropus parryi)
  • kangur górski (Macropus robustus)
  • kangur tasmański (Macropus tasmaniensis)
  • pazurogon pręgoudy (Onychogalea fraenata)
  • pazurogon księżycowy (Onychogalea lunata)
  • pazurogon jedwabisty (Onychogalea unguifera)
  • skalniak stadny (Petrogale assimilis)
  • skalniak krótkouchy (Petrogale brachyotis)
  • skalniak malutki (Petrogale burbidgei)
  • skalniak północny (Petrogale coenensis)
  • skalniak karłowaty (Petrogale concinna)
  • skalniak kamienny (Petrogale godmani)
  • skalniak duży (Petrogale herberti)
  • skalniak zwyczajny (Petrogale inornata)
  • skalniak wyżynny (Petrogale mareeba)
  • skalniak brązowoogonowy (Petrogale penicillata)
  • skalniak skryty (Petrogale persephone)
  • skalniak purpurowoszyi (Petrogale purpureicollis)
  • skalniak atrakcyjny (Petrogale rothschildi)
  • skalniak drobny (Petrogale sharmani)
  • pademelon nowogwinejski (Thylogale browni)
  • pademelon śniady (Thylogale brunii)
  • pademelon stokowy (Thylogale calabyi)
  • pademelon górski (Thylogale lanatus)
  • pademelon czerwononogi (Thylogale stigmatica)
  • pademelon czerwonoszyi (Thylogale thetis)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują Australię, Tasmanię, Nową Gwineę i Nową Zelandię. To zwierzęta terenów otwartych i zarośli.

Tryb życia i zachowanie

Poruszają się zwykle skokami. Nie potrafią chodzić na tylnych kończynach. Duża część gatunków z tej rodziny prowadzi nocny tryb życia.

Morfologia i anatomia

Mają złożony żołądek, przystosowany do trawienia pokarmu roślinnego. Pokarm najpierw fermentuje pod wpływem bakterii znajdujących się w przewodzie pokarmowym. Potem jest rozcierany w jamie ustnej.

Rozmnażanie

Mają torbę, w której rozwijają się młode. Samica rodzi zwykle 1, czasem 2 młode. Ciąża trwa 27-40 dni. W torbie są 4 sutki, z czego czynne 2, za pośrednictwem których matka karmi młode mlekiem. U niektórych gatunków występuje ciąża przedłużona.

Pożywienie

Odżywiają się wyłącznie roślinami.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-37
Data aktualizacji artykułu: 2022-07-21



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.