Kuoka krótkoogonowa

Kuoka krótkoogonowa (Setonix brachyurus) to gatunek ssaka z rodziny kangurowatych. Ubarwienie brunatnoszare. Ogon krótki, ze skąpym owłosieniem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ssak ten żyje w południowo-zachodniej części Australii. Zasiedla lasy i zarośla w pobliżu wody.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy grupy.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 48-60 cm, ogon mierzy dodatkowo do 35 cm, a ciężar ciała 2-5 kg.

Pożywienie

To roślinożerca.

Rozmnażanie

Ciąża trwa tylko 27 dni. W miocie 1 młode, które rozwija się w torbie matki.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKangur rudy
Macropus rufus
ikonaKangur mały
Macropus parma
ikonaWalabia bagienna
Wallabia bicolor
ikonaDrzewiak dwupręgi
Dendrolagus goodfellowi
ikonaSkalniak czarnostopy
Petrogale lateralis
ikonaPademelon rudobrzuchy
Thylogale billardierii
ikonaDrzewiak jasnolicy
Dendrolagus lumholtzi
ikonaKangur olbrzymi
Macropus giganteus
ikonaKangur rdzawoszyi
Macropus rufogriseus
ikonaKangur smukły
Macropus agilis
ikonaKangur szary
Macropus fuliginosus
Kangurowate
Kangurowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2022-09-11, GAT-620803




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.