Logo Serwisu Media Nauka

Kangur rudy
(Macropus rufus)

Kangur rudy (Macropus rufus) to australijski ssak z rodziny torbaczy z sawann, występujący na całym obszarze kontynentu. Ma mocno rozwinięte kończyny dolne oraz duży ogon, który umożliwia utrzymanie równowagi. Kończyny przednie są krótkie.

Kangur rudy (Macropus rufus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kangur rudy (Macropus rufus)
Nazwy obce
angielska: Red Kangaroo
niemiecka: Rote Riesenkänguru
czeska: Klokan rudý
francuska: Kangourou roux
hiszpańska: Canguro rojo
Pierwsze opisanie gatunku
(Desmarest, 1822)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Kangur rudy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 110 cm do 140 cm
Długość ogona: 120 cm
Ciężar: do 35 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Torbacze (Marsupialia)
Rodzina: Kangurowate (Macropodidae)

Występowanie i środowisko

Australia. Zamieszkuje suche pastwiska i sawanny.

Tryb życia i zachowanie

Porusza się w charakterystyczny sposób, skacząc na dwóch tylnych kończynach. Żyje w małych grupach do kilkudziesięciu osobników. Jest aktywny rano oraz wieczorem, godziny południowe odpoczywa w cieniu.

Pożywienie

Zjada młode, miękkie pędy traw. Zjada wyłącznie rośliny.

Rozmnażanie

Rozwój kangura odbywa się w dwóch fazach. Pierwsza faza to ciąża maciczna, która trwa 33 dni. Nieowłosione i niedołężne młode o masie jednego grama rodzi się i wpełza do torby matki, gdzie przyczepia się do jednego z czterech sutków. W torbie rośnie i rozwija się przez 33 tygodnie (jest to druga faza ciąży). Młody kangur opuszcza torbę, gdy osiąga masę 2-4 kg, jest wówczas w pełni rozwiniętym zwierzęciem. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 1,2-2 lat.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Długość skoku normalnie sięga od 1,2 do 1,9 m, podczas ucieczki długość skoku wynosi nawet 10 m, wysokość skoku to aż 3 m. Kangur rudy może biec z prędkością aż 88 km/h!

Kangur ten stosuje ciekawy system chłodzenia podczas panowania dużych upałów, a mianowicie nawilża śliną ramiona i piersi. W ten sposób podczas parowania, ochładza się temperatura ciała w tych miejscach, a ochłodzona w tych miejscach krew, również schładza się do bezpiecznej temperatury.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-12, GAT-71








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.